U-waarde van binnendeuren

Overweeg je om nieuwe binnendeuren te kopen in je woning? Let dan goed op de isolatiewaarde van het materiaal. Je kunt namelijk op de stookkosten besparen door binnendeuren te kiezen die goed isoleren. Om de isolatiewaarde van binnendeuren weer te geven, kun je gebruik maken van de U-waarde. Wat deze waarde inhoudt en waarom het belangrijk is om de U-waarde van een binnendeur te kennen, gaan we je in dit artikel vertellen.

u-waarde binnendeuren

Wat is de U-waarde?

De U-waarde is de eenheid waarmee de isolatiewaarde van een bepaald materiaal wordt weergeven. De U-waarde wordt bij verschillende materialen gebruikt, bijvoorbeeld bij: glas, hout of steen. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er wordt doorgelaten per vierkante meter product en per graad temperatuurverschil. Iets eenvoudiger gezegd: de U-waarde vertelt je hoeveel warmte je verliest bij welk type materiaal. Hoe hoger de U-waarde is, hoe meer warmte er verloren gaat. Andersom geredeneerd: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking van het materiaal.

Wat geeft de U-waarde aan?

De U-waarde drukken we uit in W/m2K. Dit betekent: de hoeveelheid warmte (W) die verloren gaat, per vierkante meter (m2), bij een temperatuurverschil van één graad Kelvin (K).

We geven het weer in een voorbeeld:

  • Je hebt een binnendeur tussen de woonkamer en de keuken.
  • In de keuken is het tien graden Celsius en in de woonkamer is het twintig graden.
  • Bij een kamertemperatuur van twintig graden Celsius en binnendeur met een hoge U-waarde (een deur die slecht isoleert) zullen er dan koude luchtstromen ontstaan, omdat het verschil tussen tien en twintig behoorlijk groot is.
  • Als je nu een binnendeur neemt met een lage U-waarde (dus die goed isoleert) zal deze de kamertemperatuur op bijvoorbeeld 18,5 graden Celsius houden en zullen er dus nauwelijks koude luchtstromen ontstaan.

Verschil in U-waarde tussen vlakke binnendeuren en binnendeuren met glas

Om het verschil in U-waarde aan te geven, moet je het onderscheid weten tussen vlakke binnendeuren en binnendeuren met glas. Bij een vlakke, massieve deur wordt er uitgegaan van het materiaal zelf. Bij een binnendeur met glas wordt er gekeken naar het glasoppervlak van de deur. Iedere glassoort heeft namelijk ook weer een bepaalde U-waarde. De U-waarde van het glas en de U-waarde van het materiaal wordt gecombineerd, zodat er een U-waarde voor de hele binnendeur gegeven kan worden. Om het artikel niet te ingewikkeld te maken, gaan we in onze voorbeelden uit van vlakke deuren (behalve bij stalen binnendeuren, zie verderop in dit artikel).

u-waarde van binnendeuren

De U-waarde van verschillende soorten binnendeuren

Binnendeuren kunnen van verschillende soorten materiaal gemaakt zijn met elk een eigen U-waarde. Daarom geven we per soort binnendeur de U-waarde weer.

U-waarde houten binnendeuren

Hout heeft van zichzelf een uitstekende isolerende waarde. Bij binnendeuren van hout moeten echter we ook rekening houden met de verschillende houtsoorten. Grofweg kunnen we zeggen dat binnendeuren van naaldhout (iets) beter isoleren dan die van loofhout. Door slim te kijken naar de houtsoort die je gaat toepassen, kun je een behoorlijke reductie van de U-waarde bewerkstelligen. De U-waarde van houten binnendeuren ligt grofweg tussen de 0,6 en 0,8 W/m2K.

U-waarde binnendeuren uit pvc

Bij binnendeuren van pvc is het wel van belang of deze luchtkamers hebben of niet. Hoe meer luchtkamers, hoe beter de isolatie. De U-waarde van binnendeuren van pvc ligt gemiddeld tussen 0,8 en 1,2 W/m2K.

U-waarde stalen binnendeuren

Ondanks dat staal minder populair is om binnendeuren van te maken, geven we hier wel een U-waarde aan. Toch moeten we hier ook opmerken dat het grootste deel van de populaire stalen binnendeur van glas is en dit beïnvloedt de U-waarde aanzienlijk. De U-waarde van een stalen binnendeur is 1,2 tot 1,9 W/m2K. Deze waarde moet gecombineerd worden met de U-waarde van het glas. In dat geval zal de U-waarde gemiddeld rond de 1,2 W/m2K komen te liggen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type binnendeuren wenst u?

2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?

3*. Wanneer wens je de binnendeuren te laten plaatsen?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.