Isolerende binnendeur: wat is de U-waarde?

Als je een isolerende binnendeur wilt, let je best op de U-waarde. Je kunt namelijk op de stookkosten besparen door binnendeuren te kiezen die goed isoleren. Wat deze waarde inhoudt en waarom het belangrijk is om de U-waarde van een binnendeur te kennen, lees je in dit artikel.

Ontvang GRATIS offertes en advies

isolerende binnendeuren

Waarom is een isolerende binnendeur belangrijk?

Een isolerende deur is optimaal als je de woning perfect wilt isoleren. Als je goed isolerende muren en ramen hebt, maar je deuren isoleren niet goed, is de ruimte niet goed geïsoleerd.

Opbouw van de deur

Er zijn drie manieren van opbouw voor een binnendeur. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hongingraat binnendeuren, tubespaan binnendeuren en volspaan binnendeuren. Iedere manier heeft verschillende voor- en nadelen.

1. Honingraat binnendeuren

Bij deze binnendeur bestaat de kern uit karton of hardboard. Aan beide kanten van de kern bevindt zich een vezelplaat bestaande uit HDF (High Density Fibreboard).

Voordeel

Ze zijn goedkoop.

Nadeel

Minder goede warmte- en geluidsisolatie.

honingraat binnendeur

2. Tubespaan binnendeuren

Deze binnendeuren hebben een sterkere kern dan honingraat deuren. De kern bestaat uit een spaanderplaat, waarin zich luchtkanalen bevinden. Daardoor hebben tubespaan binnendeuren een hoge isolatiewaarde.

Voordeel

Goede warmte- en geluidsisolatie.

Nadeel

Ze zijn duur.

Volspaan binnendeur

Bij een volspaan binnendeur bestaat de kern uit een volledig spaanderplaat. Daardoor is deze deur brandveilig en sterk. Let wel op, want deze deuren wegen redelijk veel.

Voordeel

Deze deuren zijn goed warmte- en geluidsisolerend en zijn brandwerend.

Nadeel

Volspaan binnendeuren zijn zwaar.

volspaan deur

Wat is de U-waarde?

De U-waarde is de eenheid waarmee de isolatiewaarde van een bepaald materiaal wordt weergeven. Deze waarde wordt bij verschillende materialen gebruikt, bijvoorbeeld bij: glas, hout of steen. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er wordt doorgelaten per vierkante meter product en per graad temperatuurverschil.

Iets eenvoudiger gezegd: de U-waarde vertelt je hoeveel warmte je verliest bij welk type materiaal. Hoe hoger de U-waarde is, hoe meer warmte er verloren gaat. Andersom geredeneerd: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking van het materiaal.

Vergelijk GRATIS binnendeuren

Wat geeft de U-waarde aan?

De U-waarde drukken we uit in W/m²K. Dit betekent: de hoeveelheid warmte (W) die verloren gaat, per vierkante meter (m2), bij een temperatuurverschil van één graad Kelvin (K).

We geven het weer in een voorbeeld:

  • Je hebt een binnendeur tussen de woonkamer en de keuken.
  • In de keuken is het tien graden Celsius en in de woonkamer is het twintig graden.
  • Bij een kamertemperatuur van twintig graden Celsius en binnendeur met een hoge U-waarde (een deur die slecht isoleert) zullen er dan koude luchtstromen ontstaan, omdat het verschil tussen 10 en 20 behoorlijk groot is.
  • Als je nu een binnendeur neemt met een lage U-waarde (dus die goed isoleert), zal deze de kamertemperatuur op bijvoorbeeld 18,5 graden Celsius houden en zullen er nauwelijks koude luchtstromen ontstaan.
isolerende binnendeur

Verschil in U-waarde tussen vlakke binnendeuren en binnendeuren met glas

Om het verschil in U-waarde aan te geven, moet je het onderscheid weten tussen vlakke binnendeuren en binnendeuren met glas. Bij een vlakke, massieve deur wordt er uitgegaan van het materiaal zelf. Bij een binnendeur met glas wordt er gekeken naar het glasoppervlak van de deur.

Iedere glassoort heeft namelijk ook weer een bepaalde U-waarde. De U-waarde van het glas en de U-waarde van het materiaal wordt gecombineerd, zodat er een U-waarde voor de hele binnendeur gegeven kan worden.

Om het artikel niet te ingewikkeld te maken, gaan we in onze voorbeelden uit van vlakke deuren (behalve bij stalen binnendeuren, zie verderop in dit artikel).

De U-waarde van verschillende soorten binnendeuren

Binnendeuren kunnen van verschillende soorten materiaal gemaakt zijn met elk een eigen U-waarde. Daarom geven we per soort binnendeur de U-waarde weer.

Ontvang advies van experts

Soort deurIsolatiewaarde
Houten binnendeur0,6 – 0,8 W/m²K
Pvc binnendeur0,8 – 1,2 W/m²K
Stalen binnendeur1,2 – 1,9 W/m²K

U-waarde houten binnendeuren

Hout heeft van zichzelf een uitstekende isolerende waarde. Hou bij binnendeuren van hout wel rekening met de verschillende houtsoorten. Grofweg kunnen we zeggen dat binnendeuren van naaldhout (iets) beter isoleren dan die van loofhout.

Door slim te kijken naar de houtsoort die je gaat toepassen, kun je een behoorlijke reductie van de U-waarde bewerkstelligen. De U-waarde van houten binnendeuren ligt grofweg tussen de 0,6 en 0,8 W/m²K.

u-waarde binnendeur

U-waarde binnendeuren uit pvc

Bij kunststof deuren is het wel van belang of deze luchtkamers hebben of niet. Hoe meer luchtkamers, hoe beter de isolatie. De U-waarde van binnendeuren van pvc ligt gemiddeld tussen 0,8 en 1,2 W/m²K.

U-waarde stalen binnendeuren

Ondanks dat staal minder populair is om binnendeuren van te maken, geven we hier wel een U-waarde aan. Toch moeten we hier ook opmerken dat het grootste deel van de populaire stalen binnendeur van glas is en dit de isolerende eigenschappen van de deur aanzienlijk beïnvloedt.

De U-waarde van een stalen binnendeur is 1,2 tot 1,9 W/m²K. Deze waarde moet gecombineerd worden met de U-waarde van het glas. In dat geval zal de U-waarde gemiddeld rond de 1,2 W/m2K komen te liggen.

Isolerende binnendeuren installeren? Ontvang gratis offertes

Wil je een nieuwe binnendeur plaatsen? Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van verschillende vakmannen in je buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3*. Wanneer wens je de binnendeuren te laten plaatsen?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.