Binnendeuren plaatsen

binnendeuren zelf plaatsenPlan het plaatsen van je binnendeuren vroeg genoeg. Vooral bij het bouwen van een nieuw huis kan deze stap snel worden vergeten.

Afhankelijk van de maat kan de levering van binnendeuren drie tot acht weken duren. Je moet ook altijd voorbereid zijn op vertragingen of leveringsproblemen. Plots loert je verhuis om de hoek en zijn je deuren nog niet geleverd. Dan moeten de binnendeuren snel geplaatst worden en zijn er meer vakmannen nodig.

Daardoor stijgen de kosten en zal je totale kostenraming snel overschreden worden. Denk er dus aan om je deuren tijdig te bestellen en een plaatser van binnendeuren vast te leggen. In dit artikel gaan we alvast in op de verschillende mogelijkheden om binnendeuren te plaatsen.

Stap voor stap een binnendeur plaatsen

binnendeuren plaatsenVan het meten van de deuropening tot het monteren van het deurkozijn en deurkruk: in dit overzicht leggen we stap voor stap uit hoe men binnendeuren plaatst.

Eerst wordt de deuropening gemeten. Vervolgens wordt het frame gemonteerd en tenslotte worden het slot en de deurkrukken gemonteerd.

Goed geïnstalleerde binnendeuren scheiden niet alleen de kamers van elkaar, maar dragen ook in hoge mate bij aan de inrichting van de woonruimte.

De correct opmeting

Voordat je deuren koopt, moet je de afmetingen correct bepalen.

Plaats de meter in het midden en meet de deurhoogte vanaf de bovenkant van de vloer tot aan de onderkant van de latei.
Meet daarnaast de deurbreedte in het bovenste, middelste en onderste deel van de muuropening. Controleer ook de dikte van de muur.
Houd ook altijd rekening met ontbrekende vloer- en wandbekleding. Voor vloeren van gangbare materialen zoals laminaat of parket, laat men best een ruimte van ongeveer 3 mm.

Noteer alle afmetingen voor hoogte, diepte en breedte en geef ze correct door aan de vakman die jouw deuren maakt of komt plaatsen.
Het is eigenlijk nog beter wanneer de leverancier de metingen zelf laat uitvoeren. Bij een verkeerde meting ligt de verantwoordelijkheid immers niet bij jou.

Het bepalen van de draairichting

De openingsrichting van de deur is een andere belangrijke factor bij het kiezen van de deur. Als de deur aan de linkerkant scharniert, zijn de scharnieren aan de linkerkant. Als de deur aan de rechterkant scharniert, bevinden ze zich aan de rechterkant.

Het uitgangspunt is altijd de ruimte waarin de deur opengaat. Dus als je voor een gesloten deur staat en je ziet de scharnieren aan de linkerkant, dan is het een binnendeur die naar links opengaat, en omgekeerd.

Je kiest best voor een deur die open gaat naar de dichtstbijzijnde hoek van de kamer.

Binnendeur plaatsen

Voorbereiding

binnendeuren plaatsen scharnierenDe plaatser van binnendeuren legt de kozijnelementen op een groot, vlak werkoppervlak. Het moet bedekt zijn met een folie om het deuroppervlak te beschermen. De hoekverbindingen tussen wand- en plafondelementen zijn verlijmd, geschroefd of geklemd. Na installatie van het frame wordt het grondig gereinigd.

Het deurframe passen

Het deurkozijn wordt voorzichtig in de muuropening geplaatst om te passen. De afstand tot alle zijden van de muur bedraagt ongeveer 2 cm. Eventuele oneffenheden aan de muuropening worden met hamer en beitel weggetikt.

Ondertussen ligt het deurframe terug op de werkplaats om de scharnieren te bevestigen.

Het deurframe vastzetten

Nu wordt het frame vastgezet met wiggen. Alles is goed nagekeken, zodat het mooi recht is. Het wordt rondom vastgezet met egalisatie-wiggen, zodat het perfect in de muuropening past. Er worden meer nivellerende wiggen geplaatst in de buurt van de scharnieren en het slot. Dit komt, omdat op deze plaatsen het meeste druk zal uitgeoefend worden.

De vrije breedte, de afstand tussen de zijkanten, wordt op meerdere plaatsen gecontroleerd. Het moet overal hetzelfde zijn. De installateur voert de metingen nauwkeurig uit. De exacte pasvorm is belangrijk om kostbare nabewerkingen de toekomst te voorkomen.

Rondom rond verstevigen en opschuimen

De installateur van binnendeuren plaatst nu expansiehout of spreiders tussen de deurbekleding. Deze deurklemmen of deursteunen worden in het bovenste, middelste en onderste deel van het deurkozijn geplaatst.
De vakman plaatst kleine houten planken ertussen om het deurkozijn te beschermen. Het deurblad wordt voorlopig opgehangen. Er wordt gecontroleerd of alles soepel draait en nergens klemt. Het wordt daarna opnieuw verwijderd.

Bedek je vloer ter bescherming met schildersvlies. Als het frame correct in de muuropening past, moet het met schuim worden gevuld. Het opspuiten bij het binnendeur plaatsen met pu schuim zorgt voor extra versteviging en isolatie. De houten of kunststofwiggen en de spreiders blijven zitten. Anders zou de uitzetting van het schuim zou het kozijn kunnen beschadigen. Na het drogen kan het overtollige schuim worden weggesneden.

De afwerking

Tenslotte wordt de sierlijst om de deuropening geplaatst. Dit gebeurt met houtlijm of montagelijm. Sommige modellen hebben een kliksysteem om ze vast te zetten. Ten slotte wordt het deurblad geplaatst en worden de scharnieren aangepast met een inbussleutel of een schroevendraaier. Tenslotte worden het slot en de deurkrukken geplaatst.

Een niet onbelangrijk detail

binnendeuren plaatsen materiaal

De afstand tussen de deur en de vloer moet voldoende zijn. Dit lijkt maar een detail, maar er moet voldoende luchtcirculatie zijn in huis.

De afstand tussen de deur en de vloer moet minimaal 9 mm zijn. Experts meten dit om het e-peil voor een nieuwbouw te bepalen. Dit is wordt mee verrekend in de totale energiescore.

In België worden zelfs boetes opgelegd voor het niet naleven van de nieuwe bouwvoorschriften. In oudere woningen is de kies onder de deur nuttig als preventie tegen CO-vergiftiging.

Wat kost het om nieuwe binnendeuren te laten plaatsen?

Het plaatsen van binnendeuren is een stuk goedkoper dan het installeren van buitendeuren. Dit komt vooral omdat deze laatste veel moeilijker zijn om te installeren. Bovendien moeten ze volledig inbraakwerend en weerbestendig zijn. Bij binnendeuren is dit niet het geval.

Echter zijn niet alle binnendeuren hetzelfde. De kosten verschillen afhankelijk van het type deur en het specifieke project. Net als bij een nieuwbouw of verbouwing, mag je geen geld besparen op de verkeerde plaats. De installatie van de binnendeuren moet perfect zijn.
Maar wat is de prijs om binnendeuren te plaatsen?

Zoals bij alle producten en diensten is de prijs van binnendeur plaatsen heel verschillend. Je moet altijd rekening houden met verschillende factoren.
Zo zijn de prijzen afhankelijk van het bedrijf en het soort binnendeuren.

Vraag dus enkele prijsoffertes aan bij professionals en zorg dat je geen kat in een zak koopt.

Plaatsen van binnendeur in een nieuwbouw

binnendeuren plaatsen scharnierenAls het om een nieuw huis gaat, kan je tijdens de bouw rekening houden met de benodigde muuropeningen. Meestal zijn correcties aan het pleister- of metselwerk niet nodig.

Plaatsen van binnendeuren bij een renovatie

Je wilt een beetje frisse lucht in je huis en je houdt niet meer van de oude deuren? Voordat er nieuwe deuren worden geïnstalleerd, moeten de bestaande deuren eerst worden gedemonteerd en afgevoerd.
Het kan ook zijn dt de muuropeningen moeten worden aangepast.
De juiste afmetingen om een deur te plaatsen zijn belangrijk, dus zorg altijd dat je de deur correct hebt opgemeten.

Prijs is afhankelijke van formaat, ontwerp en materiaal

Gaat het om een bovengemiddelde deur of een standaardmaat? Bij grote deuren nemen de installatiekosten snel toe. Zo zijn de werkzaamheden en de benodigde tijd hoger.

Het plaatsen van binnendeuren met een standaardformaat zal je ongeveer 100 – 130 € kosten.
Als oude deuren en kozijnen vooraf worden verwijderd en afgevoerd, kost dit ongeveer 60 – 70 € per deurelement.

Het weghalen van de oude deuren kan door de klant worden gedaan om kosten te besparen. Let daarbij wel op dat je de wandbekleding niet beschadigt. Het zou jammer zijn als je nieuwe deuren hebt, maar het behang of gips in de omgeving van het nieuwe kozijn ziet niet meer mooi is.

Afhankelijk van het ontwerp van de kamerdeur wordt de installatie ook moeilijker. Vooral het openingsmechanisme is van groot belang bij de plaatsing van een binnendeur. Als het om een normale draaideur gaat, dan is de installatie goedkoper dan bij een schuifdeur. De installatie van schuifdeuren is veeleisender en zal meer werk kosten. Voor schuifdeuren moet je rekenen met een bedrag tussen 160 en 220 €.

Het materiaal zorgt ook voor verschillende prijsklassen. Zo variëren de prijzen voor het plaatsen van houten deuren met deurkozijnen meestal tussen 100 en 140 € , voor glazen deuren met een kozijn tussen 140 en 170 €.

Prijs binnendeur plaatsen

Binnendeuren van hout:

  • verwijdering van bestaande deurelementen: 60 – 70 €
  • installatie van een nieuwe kamerdeur (deurblad, kozijn & deurklink): 140 -170 €
  • installatie van een nieuwe deur in bestaand kozijn incl. deurkruk: 60 – 75 €

Glazen deuren:

  • installatie van een nieuwe glazen deur: 100 -130 €
  • installatie van een nieuwe glazen deur in bestaand kozijn incl. deurkruk: 70 – 80 €

Schuifdeuren:

  • verwijdering van bestaande deuren: 60 – 70 €
  • montage van nieuwe deuren: 160 – 220 €

Alle prijzen zijn indicatief. Om de juiste prijs van jouw project te kennen kun je altijd een vrijblijvende en gratis prijsofferte aanvragen.

Binnendeur plaatsen in gyproc wand

Het is ook perfect mogelijk om deuren in gyproc wanden te plaatsen. Er moeten wel een paar punten in acht worden genomen. Hoe zwaarder de deur, hoe moeilijker de installatie wordt.

Met gipskartonplaten en gipsvezelplaten kan een interieur sneller worden gebouwd dan met een massieve constructie. Maar het plaatsen van deurkozijnen in gipskartonbouw is niet zo makkelijk. Er ontstaan vaak scheuren, waarvan de oorzaak meestal ligt in verkeerd geordende paneelverbindingen. Deurkozijnen worden vaak verkeerd bevestigd aan de vloer en het plafond. Soms wordt er ook vergeten om minerale wol in de frames te stoppen, wat dan weer gevolgen heeft voor de geluidsisolatie.

In principe is de installatie van deurkozijnen zonder problemen mogelijk in wanden van gipsvezel. De fabrikanten bieden deurkozijnen aan die overeenkomen met de gestandaardiseerde openingsafmetingen en wanddiktes. Er bestaan stalen en houten kaders uit één stuk die voldoen aan hogere eisen op het gebied van geluidsisolatie of brandbeveiliging.

Er moeten echter verschillende soorten bevestigingen worden gebruikt, afhankelijk van de aard en de hoogte van de muur. Ook de breedte van de opening en het gewicht van het deurblad zijn belangrijk. Informeer zeker bij de leverancier van Gyproc om te weten te komen wat de mogelijkheden zijn. Staan je wanden er al en wil je nog binnendeuren plaatsen? Dan kan je ook altijd beroep doen op onze offertedienst.

Goede raad aan alle doe-het-zelvers

houten binnendeur plaatsenHeb je ooit overwogen om zelf binnendeuren te plaatsen? Het installeren van binnendeuren klinkt aanvankelijk als kinderspel, maar dat is het helaas niet.

Kozijnen en deurvleugels moeten tijdens de montage goed uitgelijnd zijn, zodat de nieuwe deuren niet vastlopen, piepen of zelfs goed sluiten. Ook bij complexere constructies, zoals schuifdeuren, moet je de hulp van een vakman inroepen.

Zoals gezegd kunnen er bij het plaatsen van de binnendeuren altijd problemen optreden, zodat bijvoorbeeld een deel van het metselwerk moet worden verwijderd. Ook hier moet je ervoor zorgen dat de verwijdering er achteraf netjes uitziet en dat er geen gips of metselwerk wordt beschadigd.

Een foute verankering van de kamerdeur kan ook leiden tot kwaliteitsverlies, zoals een vermindering van de warmte- en geluidsisolatie. Maar het belangrijkste bij de installatie van deuren is vooral één ding: veiligheid. Vooral als er kinderen in je huis wonen.

Wanneer heb je een plaatser van binnendeuren nodig?

Wanneer de installatie speciale kennis vereist zul je beroep moeten doen op een vakman. Dit kan het geval zijn bij o.a. deze binnendeuren:

Vraag een gratis offerte aan voor plaatsen van binnendeuren

Om binnendeuren te plaatsen kan de prijs sterk verschillen. Daarom is het nuttig om minstens drie offertes te laten opstellen en deze te vergelijken. Alleen door verschillende offertes met elkaar te vergelijken, kan je ook geld besparen bij het plaatsen van binnendeuren.

Wil je tijd besparen? Maak dan gebruik van onze online service waarbij je meteen met drie tot vier vakmannen in contact wordt gebracht. Bovendien komen zij altijd uit jouw regio, waardoor verplaatsingskosten niet hoog zullen zijn. En dat bespaart ook weer geld!