Binnendeur plaatsen

Hoe kan je een binnendeur plaatsen? We leggen je uit hoe de deur geplaatst wordt en wat er bij komt kijken. Je vindt ook een overzicht van de prijzen en mogelijkheden.

Ontvang GRATIS offertes en advies

binnendeur plaatsen

Stap voor stap binnendeur plaatsen

Van het meten van de deuropening tot het monteren van het deurkozijn en deurkruk: in dit overzicht leggen we stap voor stap uit hoe men binnendeuren plaatst.

 • Stap 1: meten van de deuropening.
 • Stap 2: monteren van frame.
 • Stap 3: slot en deurkrukken monteren.

Goed geïnstalleerde binnendeuren scheiden niet alleen de kamers van elkaar, maar dragen ook in hoge mate bij aan de inrichting van de woonruimte.

De correcte opmeting

Voordat je deuren koopt, moet je de afmetingen correct bepalen.

 • Plaats de meter in het midden en meet de deurhoogte vanaf de bovenkant van de vloer tot aan de onderkant van de latei.
 • Meet daarnaast de deurbreedte in het bovenste, middelste en onderste deel van de muuropening.
 • Controleer ook de dikte van de muur.
 • Houd ook altijd rekening met ontbrekende vloer- en wandbekleding. Voor vloeren van gangbare materialen zoals laminaat of parket, laat men best een ruimte van ongeveer 3 mm.

Noteer alle afmetingen voor hoogte, diepte en breedte en geef ze correct door aan de vakman die jouw deuren maakt of komt plaatsen. Het is eigenlijk nog beter dat je de leverancier de metingen zelf laat uitvoeren. Bij een verkeerde meting ligt de verantwoordelijkheid immers niet bij jou.

deuren leverancier

Het bepalen van de draairichting

De openingsrichting van de deur is een andere belangrijke factor bij het kiezen van de deur. Als de deur aan de linkerkant scharniert, zijn de scharnieren aan de linkerkant. Als de deur aan de rechterkant scharniert, bevinden ze zich aan de rechterkant.

Het uitgangspunt is altijd de ruimte waarin de deur opengaat. Dus als je voor een gesloten deur staat en je ziet de scharnieren aan de linkerkant, dan is het een binnendeur die naar links opengaat, en omgekeerd. Je kiest best voor een deur die open gaat naar de dichtstbijzijnde hoek van de kamer.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Binnendeur plaatsen

Voorbereiding

De plaatser van binnendeuren legt de kozijnelementen op een groot, vlak werkoppervlak. Het moet bedekt zijn met een folie om het deuroppervlak te beschermen. De hoekverbindingen tussen wand- en plafondelementen zijn verlijmd, geschroefd of geklemd. Na installatie van het frame, wordt het grondig gereinigd.

Het deurframe passen

Het deurkozijn wordt voorzichtig in de muuropening geplaatst. De afstand tot alle zijden van de muur bedraagt ongeveer 2 cm. Eventuele oneffenheden aan de muuropening worden met hamer en beitel weggetikt. Ondertussen ligt het deurframe terug op de werkplaats om de scharnieren te bevestigen.

Het deurframe vastzetten

Nu wordt het frame vastgezet met wiggen. Alles is goed nagekeken, zodat het mooi recht is. Het wordt rondom vastgezet met egalisatie-wiggen, zodat het perfect in de muuropening past. Er worden meer nivellerende wiggen geplaatst in de buurt van de scharnieren en het slot. Dit is omdat op deze plaatsen het meeste druk zal uitgeoefend worden.

De vrije breedte en de afstand tussen de zijkanten wordt op meerdere plaatsen gecontroleerd. Het moet overal hetzelfde zijn. De installateur voert de metingen nauwkeurig uit. De exacte pasvorm is belangrijk om kostbare nabewerkingen de toekomst te voorkomen.

kader definitief vastzetten

Rondom rond verstevigen en opschuimen

De installateur plaatst nu expansiehout of spreiders tussen de deurbekleding. Deze deurklemmen of deursteunen worden in het bovenste, middelste en onderste deel van het deurkozijn geplaatst.

De vakman plaatst kleine houten planken ertussen om het deurkozijn te beschermen. Het deurblad wordt voorlopig opgehangen. Er wordt gecontroleerd of alles soepel draait en nergens klemt. Het wordt daarna opnieuw verwijderd.

Bedek je vloer ter bescherming met schildersvlies. Als het frame correct in de muuropening past, moet het met schuim worden gevuld. Het opspuiten bij het binnendeur plaatsen met pu schuim zorgt voor extra versteviging en isolatie.

Let op!

De houten of kunststofwiggen en de spreiders blijven zitten. Anders zou de uitzetting van het schuim zou het kozijn kunnen beschadigen. Na het drogen kan het overtollige schuim worden weggesneden.

De afwerking

Tenslotte wordt de sierlijst om de deuropening geplaatst. Dit gebeurt met hout- of montagelijm. Sommige modellen hebben een kliksysteem om ze vast te zetten.

Nadien wordt het deurblad geplaatst en worden de scharnieren aangepast met een inbussleutel of een schroevendraaier. Om te eindigen worden het slot en de deurkrukken geplaatst.

Ontvang GRATIS offertes

Wat kost het om nieuwe binnendeuren te laten plaatsen?

De gemiddelde prijs voor het plaatsen van een binnendeur is gemiddeld € 70 tot € 125 per deur. De prijs is exclusief de kosten van de deur. Let wel op, want sommige vakmannen werken met een uurtarief. Dit hangt af van de moeilijkheidsgraad van de plaatsing.

Het plaatsen van binnendeuren is een stuk goedkoper dan het installeren van buitendeuren. Dit komt vooral omdat deze laatste veel moeilijker zijn om te installeren.

Bovendien moeten ze volledig inbraakwerend en weerbestendig zijn. Bij binnendeuren is dit niet het geval. Hieronder een overzicht van de verschillende prijzen.

Binnendeuren van hout:

 • Verwijdering van bestaande deurelementen: € 60 – € 70
 • Installatie van een nieuwe kamerdeur (deurblad, kozijn & deurklink): € 140 – € 170
 • Installatie van een nieuwe deur in bestaand kozijn incl. deurkruk: € 60 – € 75

Glazen deuren:

 • Installatie van een nieuwe glazen deur: € 100 – € 130
 • Installatie van een nieuwe glazen deur in bestaand kozijn incl. deurkruk: € 70 – € 80

Schuifdeuren:

 • Verwijdering van bestaande deuren: € 60 – € 70
 • Montage van nieuwe deuren: € 160 – € 220
scharnieren plaats

Binnendeur zelf plaatsen

Welke materialen heb je nodig?

Als je begint met het plaatsen van een binnendeur heb je, behalve de binnendeur zelf, nog een aantal materialen nodig.

 • Deurbeslag (sloten, deurkruk, schilden)
 • Slot
 • Scharnieren (drie)
 • Klein materiaal (schroeven en dergelijke)
 • Latjes van enkele millimeters dikte

Welk gereedschap heb je nodig?

Om de binnendeur zelf te plaatsen, heb je ook gereedschap nodig. In ieder geval moet je zorgen voor:

 • Schaaf
 • Rolmaat
 • Boormachine plus boren
 • Zaag
 • Scherpe beitel
 • Hamer
 • Potlood
 • Schuurpapier

Stappenplan zelf plaatsen van een stompe binnendeur

Met een stompe binnendeur wordt bedoeld dat deze in het kozijn valt. Stompe deuren zijn de meest voorkomende deuren die er zijn en daarom nemen we deze als voorbeeld. In onderstaand stappenplan kun je lezen hoe je stap voor stap te werk moet gaan.

Stap 1: Op maat maken van de binnnendeur

Ondanks dat deuren in vaste maten worden verkocht en deuropeningen standaardmaten hebben, zal je de binnendeur in de meeste gevallen toch op maat moeten maken. Er is altijd wel een paar centimeter verschil, want geen deuropening is hetzelfde.

Stap 2: De scharnieren aftekenen

Nu de binnendeur op maat gemaakt is, ga je beginnen met de volgende stap en dat is het monteren van de scharnieren.

Als je oude deuren gaat vervangen door nieuwe dan kun je de oude scharnieromtrek gebruiken. Is dit niet het geval? Dan zal je een nieuwe scharnieromtrek moeten maken. In ons voorbeeld gaan we uit van het laatste.

Stap 3: De scharnieren plaatsen

Nu je klaar bent met het aftekenen van de scharnieren, kan je ze aan de deur monteren.

Stap 4: De binnendeur in het kozijn plaatsen

Nu de scharnieren bevestigd zijn, kun je de binnendeur zelf in het kozijn plaatsen.

Stap 5: De slaglatten bevestigen

Nu is de deur geplaatst. Maar je wilt ook dat hij in het kozijn valt en daarom ga je de zogenaamde slaglatten bevestigen.

Stap 6: Het sluitwerk monteren

Nu de deur geplaatst is en goed in de deuropening valt, moet je de deur dicht en open kunnen doen. Hiervoor plaats je het sluitwerk.

deur zelf plaatsen

Plaatsen van binnendeuren: ontvang offertes

Bij het plaatsen van deuren, kan de prijs sterk verschillen. Daarom is het nuttig om offertes te laten opstellen en deze te vergelijken. Alleen door verschillende offertes met elkaar te vergelijken, kan je ook geld besparen. Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3*. Wanneer wens je de binnendeuren te laten plaatsen?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.