Kunststof deuren: voor- en nadelen, prijs en soorten

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor binnendeuren van kunststof. In het verleden koos men hier vaak voor vanwege de goedkope aanschafprijs. Tegenwoordig kiest men voor kunststof binnendeur, omdat deze qua kwaliteit en uitvoering behoorlijk verbeterd zijn.

Kunststof binnendeuren zijn er dan ook in allerlei soorten en maten. In dit artikel komen alle wetenswaardigheden over binnendeuren van kunststof aan bod: de uitvoeringen, de voor- en nadelen en de prijzen.

Ontvang GRATIS offertes en vergelijk

kunststof binnendeuren

Waarom kiezen voor kunststof binnendeuren?

Kunststof binnendeuren werden in het verleden vooral gekocht vanwege het praktische element: ze waren goedkoop en onderhoudsarm. Daarbij deden deze binnendeuren ook gewoon wat ze moesten doen: een ruimte afsluiten en zorgen dat het niet tocht.

Dat de kwaliteit ook wel eens te wensen overliet en dat ze maar in een beperkt aantal kleuren verkrijgbaar waren, was ook niet bepaald uitnodigend.

De laatste jaren hebben kunststof binnendeuren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn tegenwoordig in diverse uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar. In plaats van een simpele en goedkope oplossing, is de huidige kunststof binnendeur sfeerbepalend voor het interieur.

Voordelen van plastic binnendeuren

We hebben al een aantal voordelen van kunststof binnendeuren genoemd, zoals de vele uitvoeringen en soorten. Er zijn echter nog meer voordelen en die zetten we op een rijtje:

 • Kunststof binnendeuren zijn gemaakt van pvc: een licht materiaal, waardoor ze gemakkelijk open en dicht te doen zijn.
 • Pvc is een duurzaam materiaal dat vele jaren meegaat, voordat het versleten is.
 • Kunststof binnendeuren zijn onderhoudsarm en hoeven alleen maar een regelmatige schoonmaakbeurt.
 • Binnendeuren van kunststof zullen niet, zoals houten binnendeuren, kromtrekken of scheuren vertonen.
 • Het verschil tussen een houten en een kunststof binnendeur is tegenwoordig nauwelijks meer te zien.
 • Kunststof binnendeuren zijn nog steeds relatief goedkoop in aanschaf.
 • Plastic binnendeuren isoleren uitstekend. Dit scheelt weer in de stookkosten en dus in de portemonnee.
pvc binnendeur

Nadelen van PVC binnendeuren

Natuurlijk hebben kunststof binnendeuren ook nadelen. We zetten ook deze even op een rijtje.

 • Ondanks dat kunststof binnendeuren relatief goedkoop zijn, moet je voor kunststof binnendeuren van goede tot zeer goede kwaliteit toch een behoorlijk bedrag betalen (lees hierover meer iets verderop in het artikel).
 • Het lichte materiaal (pvc) waarvan een kunststof binnendeur gemaakt is, kan ook een nadeel zijn. Als er een sterke tochtstroom in de woning ontstaat, doordat er deuren tegen elkaar open staan, kunnen ze hard dicht waaien, wat schade tot gevolg kan hebben.
 • Ondanks dat binnendeuren van pvc zeer goed tegen vocht kunnen, zijn ze niet altijd geschikt voor badkamers. Te veel vocht kan ervoor zorgen dat er gebruikerssporen ontstaan.

Vergelijk GRATIS binnendeuren

Een kunststof binnendeur mag niet tochten

Let er bij een kunststof binnendeur altijd op dat ze niet tochten en goed isoleren. Kwalitatieve merken zullen een kunststof binnendeur leveren met een magneetsluiting aan de onderzijde.

Deze zorgt ervoor dat er geen tocht langs de kieren van de binnendeur komt en dat mogelijke schade daardoor wordt vermeden.

kunststof deuren

Welke soorten kunststof binnendeuren zijn er?

De vlakke, gladde kunststof binnendeur, zoals we hem allemaal wel kennen, is nog steeds verkrijgbaar. Er zijn echter vele soorten kunststof binnendeuren bijgekomen.

Tegenwoordig zijn er ook binnendeuren met een houtnerf of met panelen verkrijgbaar. Je kunt ook kiezen voor kunststof binnendeuren die voor de helft, of een groot gedeelte, uit glas bestaan. Het is zelfs mogelijk om een kunststof binnendeur met glas in lood te kopen.

Ook het aanbod van de types binnendeuren van kunststof is behoorlijk vergroot. Zo zijn er tegenwoordig dubbele of openslaande kunststof binnendeuren of harmonicadeuren. Tegenwoordig is er voor ieder interieur een passende kunststof binnendeur te vinden.

Op maat gemaakte kunststof binnendeuren

Als je in een ouder huis woont, komen de maten van deuropening niet altijd overeen met standaardmaten. In dat geval moeten de binnendeuren op maat gemaakt worden. Dit kan ook als je kiest voor kunststof binnendeuren.

Uiteraard is dit duurder dan de aanschaf van een binnendeur met standaardmaten, maar het kan wel. Als je hiervoor kiest, kun je terecht bij een goede en erkende deurenleverancier. Je moet dan in ieder geval wel over de volgende gegevens beschikken:

 • De maten en draairichting van de deur(en).
 • Weten of je (eventueel) een slot op de deur(en) wilt.
 • Het soort deurkruk en deurbeslag. Dit is zeer belangrijk om de binnendeur de juiste uitstraling te geven.
 • Welke glassoort je eventueel in de deur wilt.

Met al deze gegevens kan een leverancier aan de slag en levert hij je de kunststof binnendeuren keurig op maat gemaakt en in de stijl die perfect bij jouw woning past.

Vind de juiste vakman in jouw regio

deur pvc

Wat kosten kunststof binnendeuren?

Kunststof binnendeuren zijn er in allerlei prijsklassen. De prijs van een binnendeur gaat meestal hand in hand met de kwaliteit. Bij een doe-het-zelfzaak zijn pvc binnendeuren te koop vanaf 100 tot 200 euro per stuk (inclusief btw).

Je hebt dan een binnendeur van redelijke kwaliteit en je hebt niet heel veel keuze qua kleur. Ook zijn deze binnendeuren niet in speciale (afwijkende) maten verkrijgbaar.

Wil je een kunststof binnendeur van goede kwaliteit? Dan moet je bij een erkende vakman zijn. De prijzen voor deze binnendeuren beginnen bij 250 euro en lopen op tot 1.000 euro of meer. De prijs loopt op naargelang de kwaliteit beter wordt, maar ook de uitvoering (kleur, panelen, glas of glas in lood enzovoort) van de binnendeur zorgt voor het verschil in prijs.

Bij de erkende leverancier kun je ook op maat gemaakte binnendeuren bestellen. Een op maat gemaakte kunststof binnendeur heeft een meerprijs van vijftig tot honderd euro per deur.

Opmerking: de hier genoemde prijzen zijn inclusief btw, maar exclusief beslag, deurklinken en scharnieren en eventuele plaatsingskosten. Ook gaat het hier om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

binnendeuren plaatsen

Zelf plaatsen of laten doen?

Het lijkt op zich geen moeilijke klus: het zelf plaatsen van kunststof binnendeuren. Maar toch komt hier nog wel de nodige kennis en vakmanschap bij kijken.

Het goed kunnen plaatsen en afhangen van een deur is niet iets wat je zomaar even doet. Wees daarom verstandig en roep de hulp in van een vakman voor het plaatsen van de binnendeuren.

Als je meerdere deuren aan wilt schaffen, wordt er vaak een lagere prijs berekend. Een vakman zal ongeveer 40 euro per uur (exclusief BTW) in rekening brengen voor het plaatsen van de deuren en je bent verzekerd van een snelle en goede plaatsing. Vaak wordt er ook voor een bepaalde tijd garantie gegeven.

Ontvang gratis offertes: vergelijk en bespaar

Als je de hele woning wilt voorzien van nieuwe pvc binnendeuren van goede kwaliteit, kan het zeker geen kwaad om offertes aan te vragen bij meerdere leveranciers.

Door diverse offertes naast elkaar te leggen, kun je er zeker van zijn dat je behalve kiest voor deuren van goede kwaliteit, je ook kiest voor deuren waar een zo laag mogelijk prijskaartje aanhangt.

Een objectieve vergelijking van diverse offertes kan zomaar een besparing opleveren van 30 tot 40 procent. Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van verschillende vakmannen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3*. Wanneer wens je de binnendeuren te laten plaatsen?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.