Brandwerende deuren: mogelijkheden en prijzen

Brandwerende deuren worden ook wel brandvertragende deuren of branddeuren genoemd. In dit artikel lees je meer over de soorten brandwerende deuren, de eisen waaraan branddeuren moeten voldoen, en de prijs die je betaalt voor de aanschaf van brandwerende deuren.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat is de functie van brandwerende deuren?

Brandwerende deuren zorgen ervoor dat het vuur rondom de deuropening gedurende een bepaalde tijd wordt tegengehouden. Over het algemeen voorkomen brandwerende deuren geen brand, maar het proces wordt wel (enorm) vertraagt.

Daardoor heeft de brandweer meer tijd om een kleinere brand te blussen, en kunnen er veilige vluchtwegen ontstaan waardoor levens kunnen gered worden. Laat de brandwerende deur dan ook op een strategische plek in je woning plaatsen.

brandwerende deuren

Wat is een brandwerende schuifdeur?

Naast de ‘gewone’ branddeuren, heb je tegenwoordig ook de mogelijkheid om een schuifdeur te installeren die brandvertragend is.

Eén van de meest populaire brandwerende schuifdeuren is de deur met telescopische werking. De verschillende panelen schuiven dan bij het openen voor elkaar langs. Je kunt ook kiezen voor een tweevleugelige deur, waarbij de vleugels beiden dezelfde kant op schuiven of juist van elkaar af.

Kenmerk brandwerende schuifdeur

De brandwerende schuifdeur is bevestigd aan een geleidende rail die schuin afloopt richting de sluiting. De deur wordt met behulp van een magneet op zijn plek gehouden. Wanneer er brand uitbreekt wordt die magneet automatisch ontgrendeld. De schuifdeur sluit dan vanzelf door zijn eigen gewicht.

Welke mogelijkheden?

Je kunt ervoor kiezen om glas te laten plaatsen in de schuifdeur, zodat je wel kunt blijven zien wat er aan de andere kant van de deur gebeurt. Tevens kun je een loopdeur in de schuifdeur laten plaatsen.

Voordeel

Het voordeel van een brandwerende schuifdeur:

 • De deur heeft relatief grote afmetingen en kan in enkele seconden grote oppervlakken afsluiten.
 • De schuifdeur kan ook als vluchtroute gebruikt worden.
 • Als er nog mensen zijn achtergebleven in de ruimte waar het vuur rond woedt, kunnen ze door de brandwerende deur ontsnappen.

Nadeel

Het nadeel van een brandwerende schuifdeur:

 • De deuren wegen veel.
 • Zeer zeker zijn van de juiste werking van de deur, want handmatig is deze minder eenvoudig te openen en sluiten.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Waar worden brandwerende deuren van gemaakt?

Doorgaans wordt de buitenkant van brandwerende deuren van hout gemaakt. De omlijsting van de branddeuren is meestal gemaakt van hout of van staal. De vulling van klassieke brandwerende deuren is van hout, maar tegenwoordig wordt er ook vaak gebruikt gemaakt van minerale vezelplaten.

Voor wie zijn branddeuren een goed idee?

Brandvertragende deuren worden op zeer diverse plaatsen gebruikt:

 • Denk daarbij aan plekken waar veel mensen samenkomen en het dus van extra groot belang is dat er een veilige route ontstaat via waar men geëvacueerd kan worden als er brand uitbreekt.
 • Plaatsen waarin je een brandwerende deur kan tegenkomen zijn onder andere technische ruimtes zoals motorruimten, testruimten en laboratoria, maar ook in overheidsgebouwen, kantoren en conferentieruimtes.
 • In theaters, concertgebouwen, bioscopen, cafés, restaurants, discotheken en sporthallen wordt ook vaak besloten om brandwerende deuren te plaatsen om de veiligheid te vergroten.
 • Het plaatsen van brandwerende deuren in een appartement is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Particulieren kiezen er doorgaans voor om brandwerende deuren te plaatsen wanneer zij in een klein appartement op een hogere etage wonen, waar het lastig is om de woning te verlaten mocht er brand uitbreken.

Is er een bepaalde wetgeving voor brandwerende deuren?

Alle brandwerende deuren die in Europa verkocht worden moeten voldoen aan de EN 1634-1 normen. In deze Europese wetgeving voor brandwerende deuren staat zeer precies beschreven hoe en door wie de branddeuren getest moeten worden.

De CE-markering

De CE-markering op brandwerende deuren is sinds 2019 verplicht binnen de Europese Unie. De branddeuren en de bijbehorende kozijnen worden in hun geheel als volledige deurconstructie door de geaccrediteerde certificeringsinstantie beoordeeld op de volgende punten:

 • Vlamdichtheid: als er brand uitbreekt, kunnen de vlammen dan voor openingen of spleten in de deurconstructie zorgen?
 • Stabiliteit: als er brand uitbreekt, kunnen de diverse elementen van de brandwerende deur dan in elkaar storten?
 • Isolerend vermogen: is de deur bestand tegen temperatuurstijgingen tot 180 graden Celsius en kan de deur deze temperatuur isoleren, zodat de andere zijde van de branddeur zo koel mogelijk blijft?

Diverse klassen gegroepeerd

Vervolgens worden de brandwerende deuren in diverse klassen opgedeeld. Bedenk voor jezelf aan welke eisen jouw nieuwe branddeur moet voldoen en bekijk daarna binnen welke klasse deze eisen vallen. Je kunt dit dan in de gaten houden bij het vergelijken van de diverse opties.

 • Klasse E
  Branddeuren die binnen klasse E vallen zijn in staat om vlammen tegen te houden.
 • Klasse EW
  Branddeuren die binnen klasse EW vallen zijn in staat om vlammen tegen te houden en verminderen het niveau van warmtestraling
 • Klasse EI
  Branddeuren die binnen klasse EI vallen zijn in staat om vlammen tegen te houden en om alle warmtegeleiding door het element te blokkeren. Deze eis is in Europa gesteld voor alle publieke ruimten en zorgt ervoor dat vluchtwegen niet geblokkeerd worden door de overslag van de warmte vanaf de andere kant van de deur.

Tijdens de keuring van een branddeur wordt ook de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag, oftewel de WBDBO, bepaald.

brandwerende deur exit

Zijn brandwerende deuren in een appartement verplicht?

In België is er momenteel geen verplichting, maar toch worden brandwerende deuren ten zeerste aangeraden. Bovendien is het goed mogelijk dat deze wetgeving in de toekomst wordt aangepast en dat een brandwerende deur dus wel verplicht wordt. Investeer dus nu alvast in branddeuren, zodat je geen twee keer met kosten zit.

In Nederland ligt de keuze voor deze extra veiligheid bij jezelf. Alleen bij nieuwbouw is het ondertussen verplicht.

Verzekeringen

Maar wist jij al dat je korting kunt krijgen op je verzekering als je kunt aantonen dat je een brandwerende deur hebt geplaatst? Dit kan een extra motivatie vormen om voor brandwerende deuren te kiezen. Veel mensen kiezen ervoor om een branddeuren te plaatsen tussen de garage en de woning.

Wat is de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag?

WBDBO weerstand

De weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag geeft aan hoe lang de brand beperkt blijft tot één vertrek voordat de brand overslaat naar een andere ruimte. Het gaat hierbij om de kortste tijd in minuten.

 • Als de WBDBO van een branddeur dertig minuten aangeeft, oftewel branddeuren met rf30 bepaling, houdt dat in dat de betreffende deur de brand dertig minuten aan de andere kant kan houden.
 • Er bestaan ook brandwerende deuren met een WBDBO van zestig minuten. In dat geval houdt de deur het vuur dus zestig minuten tegen.
 • In enkele gevallen krijgt een branddeur zelfs een WBDBO van negentig of zelfs 120 minuten, maar dat is uitzonderlijk voor brandwerende deuren voor in huis.

Om tot de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van een branddeur te komen, worden door de experts talloze testen uitgevoerd. Daarbij wordt gekeken naar de brandruimte, de brandoverslag, de branddoorslag en de effecten die deze drie op elkaar kunnen hebben.

Brandoverslag

Brandoverslag is wanneer de brand zich uitbreidt via de buitenlucht.

Branddoorslag

Branddoorslag is wanneer de brand niet via de buitenlucht wordt uitgebreid, maar van de ene ruimte naar de andere ruimte in een afgesloten woning of gebouw verloopt.

Bij het kiezen van de materialen en plaatsing van een brandwerende deur is dus vooral de branddoorslag van belang.

Ontvang gratis advies van experts

Kan ik zelf een brandwerende deur plaatsen en repareren?

Helaas is het niet zo eenvoudig om zelf een branddeur te plaatsen en te repareren. Je dient namelijk bepaalde regels in het oog te houden. Het is dus bij wet bepaald dat dit uitsluitend uitgevoerd mag worden door bedrijven met een certificaat voor het plaatsen van branddeuren.

Het is ook geen goed idee om zelf reparaties of aanpassingen uit te voeren aan de branddeur. Je loopt dan het risico dat de brandvertragende werking niet meer volledig werkt.

Bovendien betaalt je verzekering misschien niet uit, mocht er brand uitbreken en de branddeuren door een particulier gemanipuleerd blijken te zijn. Ook reparaties dienen dus altijd te worden uitgevoerd door specialisten met een certificaat voor het plaatsen van branddeuren.

Zij zorgen ervoor dat alle aanpassingen weer voldoen aan de veiligheidseisen en dat de brandvertragende deur weer voldoet aan wat is omschreven in het bijbehorende testrapport.

brand

Mag je brandwerende deuren schilderen?

Om de brandwerende deuren beter te laten opgaan in je interieur, mag je deze schilderen. Je hoeft hiervoor geen speciale verf te gebruiken. Bekijk altijd de beschrijving van jouw brandwerende deuren om te weten te komen of in jouw geval andere richtlijnen gevolgd moeten worden.

Hoeveel kost het om brandwerende deuren te plaatsen?

Het is niet per definitie duur om brandwerende deuren te plaatsen. Bij de aanschaf van een brandwerende binnendeur spelen namelijk veel factoren mee. De uiteindelijke brandwerende deuren prijzen hangen sterk af van het merk, de door jou gekozen details en of je de branddeuren op maat laat maken.

Voor een exacte prijs kan je altijd beroep doen op onze gratis en vrijblijvende offertedienst.

Enkele zaken die de prijs van brandwerende deuren kunnen beïnvloeden zijn de volgende:

 • Maximale breedte van de branddeur
 • Weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag
 • Eigenschappen van de brandwerende deur
 • Soort brandwerende deur: een binnendeur met of zonder brandwerend kozijn

Vergelijk branddeuren

Prijsvoorbeelden van brandwerende deuren

In de volgende voorbeelden wordt uitgegaan van een vlakke branddeur van 83 x 211 centimeter.

De brandwerende deuren prijzen verschillen sterk naarmate je wel of niet voor een brandwerende omlijsting bij je brandwerende deuren kiest. Zonder bijbehorend kozijn kun je redelijk goedkope branddeuren vinden.

Overige accessoires, montagekosten en deurbeslag worden bij de prijsberekeningen buiten beschouwing gelaten. De echte prijs van de brandwerende deuren kan dus anders uitvallen. Voor een exacte prijs kan je altijd gratis beroep doen op onze offertedienst.

 • Een zeer eenvoudige brandwerende deur koop je al voor zo’n 150 euro. Denk daarbij aan een losse brandwerende deur die de brand slechts dertig minuten vertraagt.
 • Als je van plan bent bij deze deur een brandwerende omlijsting voor de branddeuren te kopen, kan de prijs daarentegen wel oplopen tot zo’n 400 euro.
 • Kies jij voor een losse brandwerende deur die de brand tot wel zestig minuten vertraagt? Dan mag je denken aan een prijs rond de 250 euro. Schaf je daarbij ook een brandwerend kozijn aan, dan kan de prijs oplopen tot wel 600 euro.

Voor een exacte prijsopgave kun je geheel gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen via deze pagina.

brandwerende deur vuur

Waar moet ik op letten als ik branddeuren wil kopen?

Ga allereerst na of de deur over een CE-markering beschikt, en of je het testrapport erbij geleverd krijgt of kunt opvragen. Kijk vervolgens wat de maximale breedte van de branddeur is.

Bij het branddeuren kopen moet je ook goed op de opstelling letten. De werking tegen brand is getest op basis van de bijbehorende opstelling.

 • Als jij daar iets aan wijzigt, is de werking dus niet meer gegarandeerd.
 • Als de brandwerende deuren getest zijn met bijvoorbeeld een kozijn van vurenhout en drie scharnieren, is het niet verstandig om dat te vervangen met een andere houtsoort of minder scharnieren.
 • Je mag overigens wel meer scharnieren ophangen dan waarmee getest is.

Let er ook op dat het slotgat niet hoger zit dan het slotgat waarmee getest is. Kort de deur niet in en voeg geen extra accessoires toe.

Let op

Houd er rekening mee dat een brandwerende deur niet het volledige werk doet: als jouw kozijnen of wanden niet brandwerend zijn, loop je alsnog een risico. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je een gipsen muur hebt. Dan kun je wel brandwerende deuren laten plaatsen, maar zodra de gipsen muur het onder de hitte begeeft, vallen de brandwerende deuren mee.

Zie de deur dus als een onderdeel van een groter geheel en ga na op welke manier en in hoeverre jij jouw woning het best brandveilig kunt maken.

Interesse in brandwerende deuren? Vergelijk prijzen

Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van verschillende vakmannen. Vergelijk prijzen en vind de beste deuren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk type binnendeuren wenst u?

2. Hoeveel binnendeuren wenst u?

3. Wanneer wens je de binnendeuren te laten plaatsen?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.