MDF binnendeuren: voor- en nadelen & prijs
MDF-binnendeuren worden veel gebruikt en zijn bij vrijwel iedere doe-het-zelf-zaak te koop. De binnendeuren zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende stijlen, maten, kleuren en zijn aantrekkelijk qua prijs.
Geen wonder dat dit soort binnendeuren zeer populair zijn bij de consument. In dit artikel kom je veel te weten over MDF-deuren: hoe ze gemaakt worden, de voor- en de nadelen en uiteraard de prijzen.
Ontvang GRATIS offertes en advies
Inhoudstafel
Wat is MDF eigenlijk?
MDF staat voor Medium Density Fibreboard en dit wil zeggen dat het een geperste plaat is met een middelharde dichtheid. MDF wordt gemaakt uit fijngemalen houtresten die door middel van harsen aan elkaar verbonden zijn. MDF-platen kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden.
Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van meubels, keukens, laminaat, trappen en dus ook voor het fabriceren van deuren. MDF kan niet tegen water en is daardoor ongeschikt voor buitengebruik. Inmiddels is er ook een watervast variant op de markt, maar dit wordt nog niet veel toegepast bij binnendeuren.
Wat zijn MDF-binnendeuren?
Er zijn twee soorten MDF-binnendeuren. Ten eerste is er de massief MDF-binnendeur. Deze bestaat helemaal uit MDF. Daarnaast zijn er MDF-deuren die opgebouwd worden uit een frame van houten stijlen en dorpels.
Deze zijn aan elkaar verbonden door middel van een pen-gat-verbinding. Het houten frame wordt bekleed met MDF. In beide gevallen worden deze platen op een bepaalde manier bewerkt om de binnendeur de juiste uitstraling te geven. Dit kan door middel van: glasopeningen, profilering of panelen.
Wat zijn de voordelen van MDF-binnendeuren?
MDF wordt massaal gebruikt en dat komt omdat het veel voordelen heeft. We zetten ze even voor je op een rijtje:
- MDF is zeer goed bewerkbaar: het splintert niet, je kunt er gemakkelijk in frezen en het is eenvoudig op maat te zagen. Hierdoor kun je een MDF-binnendeur in ieder gewenste stijl fabriceren.
- Door temperatuurverschillen gaat echt hout ‘werken’ en hierdoor kunnen scheuren en vervormingen ontstaan. Met MDF-deuren heb je hier totaal geen last van.
- Je kunt heel gemakkelijk schroeven en spijkeren in MDF (wel even voorboren) waardoor het afhangen en het aanbrengen van deurbeslag geen enkel probleem is bij een MDF-binnendeur.
- MDF heeft een hoge slijtvastheid en een hoger breekpunt dan hout. Hierdoor is een binnendeur van MDF een zeer duurzaam product dat vele jaren mee zal gaan.
- Het is relatief goedkoop, waardoor je voor een acceptabele, scherpe prijs een binnendeur van MDF aan kunt schaffen (zie hiervoor meer onder de titel ‘Prijzen van een MDF-binnendeur’).
Wat zijn de nadelen van MDF-binnendeuren?
Waar voordelen zijn, zijn meestal ook nadelen en bij MDF-binnendeuren is dit niet anders. We zetten ook de nadelen even voor je op een rijtje:
- Als de MDF-platen dikker zijn dan 18 millimeter, heb je de kans dat de kern van de plaat poreus is, omdat de hars hier niet voldoende in doordringt. Je merkt dit onder meer aan de zijkanten van een MDF-binnendeur. Het is niet onoverkomelijk, maar het feit is er wel.
- Door de poreuze structuur zuigt MDF relatief veel verf op. Je moet een binnendeur van MDF dan ook een paar keer in de grondverf zetten, voordat je hem af kunt lakken. Er zijn trouwens ook MDF-binnendeuren te koop die al voorzien zijn van een (grond) verflaag.
- Als onbehandeld MDF met vocht in aanraking komt, zwelt het op. Dit kan niet meer hersteld worden. Je moet een MDF-binnendeur dan ook altijd voorzien van een verflaag en dit blijven onderhouden. Eventuele beschadigingen moeten ook direct bijgewerkt worden.
- MDF is geen homogeen materiaal. Dat wil zeggen dat de toplaag glad is en de kern ruw. Dit zorgt voor oneffenheden in de deur.
Hoe komt de prijs van MDF-binnendeuren tot stand?
Er zijn verschillende factoren die meespelen bij de totstandkoming van de prijs van een binnendeur van MDF.
- Allereerst is dit de grootte. In onze prijsvoorbeelden zijn we uitgegaan van de standaardmaat met een hoogte van 2.11 meter en een breedte van 83 centimeter.
- Daarnaast is het type deur van invloed op de prijs. Zo heb je: vlakke deuren, paneeldeuren en binnendeuren met glas. Ook het type glas maakt weer verschil in prijs. Ook de behandeling van de deur maakt verschil in prijs en daarom gaan we uit van een MDF-binnendeur die voorzien is van een laag grondverf.
- Ten slotte heb je nog het deurbeslag wat gekocht moet worden. Aangezien dit vooral een kwestie is van budget en smaak, laten we dit buiten beschouwing.
Het is onmogelijk om een prijsvoorbeeld te geven van ieder type MDF-binnendeur en daarom gaan we uit van gemiddelde prijzen. Alle door ons genoemde prijzen zijn trouwens inclusief btw en exclusief plaatsing
De prijs van MDF-binnendeuren
De prijs van een vlakke binnendeur van MDF ligt rond 150 euro. Je hebt dan een eenvoudige deur met weinig tot geen profilering. Het voordeel van deze deuren is dat ze tijdloos zijn.
Een paneeldeur van MDF zit qua prijs tussen de 200 en 300 euro. De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid panelen en de mate van profilering. De prijs van deze deuren kan oplopen tot 400 of 500 euro. Deze deuren kun je in ieder gewenste stijl kopen en aan iedere stijl hangt ook weer een ander prijskaartje.
MDF-binnendeuren met glas zijn ongeveer even duur als paneeldeuren. Het maakt echter wel verschil welke glassoort je kiest. Hoe duurder het glas, hoe duurder de deur ook wordt. De meeste mensen kiezen voor melkglas, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor matglas of glas in lood. Ook bij deze deuren kan de prijs oplopen tot 400 tot 500 euro naar gelang welke stijl je kiest.
Een MDF-binnendeur zelf plaatsen of laten doen?
Het plaatsen van een binnendeur is in principe geen ingewikkeld karwei. Voor een handige klusser zou dit weinig problemen op moeten leveren. Voor de iets minder handige klusser worden er meestal montagehandleidingen meegeleverd bij de deuren, of zijn deze te bekijken via het internet.
Toch is er ook wel iets voor te zeggen om MDF-binnendeuren te laten plaatsen door een vakman. Als je meerdere binnendeuren aanschaft, is dit zeker het overwegen waard. Je weet dan zeker dat het plaatsen van de binnendeuren op een professionele manier gebeurt en mocht je na verloop van tijd nog klachten hebben dan kun je altijd op de vakman terugvallen.
Daarbij is het plaatsen van binnendeuren voor de vakman een vrij eenvoudige klus, waardoor de kosten hiervan erg meevallen. Voor het plaatsen van een binnendeur rekent de vakman ongeveer dertig euro per half uur (exclusief btw).
Een MDF-binnendeur op maat laten maken?
MDF-binnendeuren zijn er populair en worden veel verkocht. Daarom zijn ze ook in veel maten verkrijgbaar. Toch kan het natuurlijk voorkomen dat de deuropeningen van jouw woning afwijkende maten hebben.
Vooral bij oudere huizen is dit wel eens het geval. In dat geval zit er niets anders op dan de MDF-binnendeuren op maat te laten maken. Doordat MDF een gemakkelijk bewerkbaar materiaal is, kan dit voor een redelijke prijs.
Voor een op maat gemaakte binnendeur moet je ongeveer 80 euro extra rekenen bovenop de standaardprijs van de deur. Hier zitten de kosten voor het opmeten van de deuropening nog niet bij.
Ontvang gratis offertes
Heb je interesse in MDF-binnendeuren? Dan vergelijk je best verschillende offertes. Via onderstaand formulier ontvang je gratis prijsvoorstellen van verschillende vakmannen. Vergelijk prijzen en vind de beste oplossing.