Harmonicadeuren: voor- en nadelen, prijs & soorten

Wil jij ook meer licht in huis en heb je liever geen openslaande deuren? Kies dan voor harmonicadeuren. Deze binnendeuren stralen een bepaalde exclusiviteit uit en je profiteert van een brede deuropening.

Genoeg redenen dus om voor deze deuren te kiezen. In dit artikel leggen we uit wat harmonicadeuren zijn, waar ze van gemaakt zijn, wat de voor- en de nadelen zijn en hoe de prijzen liggen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Wat zijn harmonicadeuren?

Een harmonicadeur noem je ook wel vouwdeur of plooideur. Deze namen geven al aan dat deze deur bestaat uit plooibare gedeelten (of panelen), die je zoals een harmonica in elkaar kan vouwen.

Misschien zul je zeggen: ”Dat is toch hetzelfde als een schuifdeur?” Inderdaad lijkt deze er wel wat op, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen deze deuren.

Een schuifdeur zal altijd nog ruimte innemen in de deuropening, als je deze openschuift. Bij een plooideur is deze ruimte veel kleiner. Je creëert dus een bredere deuropening. Je vergroot de deur door extra lamellen toe te voegen.

Harmonicadeuren verschillende kamers verbinden

Voordelen en nadelen van harmonicadeuren

Harmonicadeuren hebben zowel plus- als minpunten.

De voordelen van harmonicadeuren

Laten we de vele voordelen van harmonicadeuren eens goed bekijken:

  • De deuropening is ook (bijna) helemaal te gebruiken, omdat je de vouwwand vrijwel helemaal open kunt schuiven.
  • Een plooideur kun je naar verschillende zijden openschuiven en is zeer gemakkelijk in gebruik.
  • Er zijn inmiddels verschillende materialen, soorten, maten en kleuren mogelijk.
  • Met een harmonicadeur haal je een stukje exclusiviteit in huis en het zal je woning direct een luxere uitstraling geven.
  • De exclusieve uitstraling verhoogt het aanzien van de woning.
  • Je kan met een harmonicadeur verschillende kamers tot een ruimte samenvoegen, waarbij iedere aparte ruimte toch zijn eigen privacy behoudt.
Harmonicadeuren slaapkamer

De nadelen van harmonicadeuren

Gelukkig heeft een vouwdeur niet veel nadelen. We noemen ze echter toch even, zodat je een goede afweging kan maken als je de aanschaf van een dergelijke deur overweegt.

  • De prijs van een harmonicadeur ligt meestal hoger dan die van een schuifdeur of openslaande binnendeur.
  • Harmonicadeuren zijn niet bij iedere deurenspecialist verkrijgbaar. Je zult er even naar op zoek moeten en eventueel een stuk voor reizen.
  • Er zijn veel mogelijkheden, maar door een toch relatief beperkt aanbod kunnen waarschijnlijk niet al je wensen uitgevoerd worden.
  • Bij onzorgvuldig gebruik kan het schuifsysteem beschadigd raken. Laat dus liever niet de (kleine) kinderen de vouwdeur open of dichtdoen.
Harmonicadeuren leefruimte

Harmonicadeur: wat is de prijs?

De prijs van een harmonicadeur begint bij 2.500 euro en kan oplopen tot 6.000 euro (inclusief btw). De plaatsingskosten liggen tussen 1.500 tot 2.500 euro.

Vergelijk prijzen

Je kan harmonicadeuren zowel binnen- als buitendeur gebruiken. De harmonica binnendeuren zijn gemiddeld iets goedkoper. Meestal kiest men voor een harmonicadeur vanwege zijn exclusieve en moderne uitstraling.

Als je hiervoor het budget niet hebt, dit niet belangrijk vindt of genoeg ruimte hebt, heb je een ruime keuze uit een normale schuifdeur of openslaande deuren. Deze wegen alleen niet op tegen de ruimte die je wint en de strakke look van een plooideur.

Harmonicadeuren buiten

Soorten harmonicadeuren

Er zijn verschillende soorten vouwdeuren die op hun beurt van verschillende materialen gemaakt zijn. We noemen hieronder de meest voorkomende:

Harmonicadeuren in hout

Een houten harmonicadeur heeft als voordeel dat het bij vrijwel ieder interieur past. Of je nu een klassiek of juist een modern interieur hebt, er is altijd wel een houten deur die erbij past.

Houten deuren geven de woning eveneens een warme en natuurlijke uitstraling. Aan houten harmonicadeuren heb je in de regel wel wat meer onderhoud.

Harmonicadeuren in hout

Harmonicadeuren in glas

Bij een glazen harmonicadeur profiteer je van een optimale lichtinval. Daarnaast houd je, ook als de deur gesloten is, contact met de andere ruimte.

Glazen harmonicadeuren hebben ook een prima isolerende waarde. Deze glazen deuren vallen vaak wat duurder uit dan die van andere materialen, maar glas geeft je huis een prachtige en luxe uitstraling.

Harmonicadeuren in glas

Harmonicadeuren in kunststof

Bij kunststof harmonicadeuren heb je als voordeel dat je er nauwelijks tot geen onderhoud aan hebt en dat ze gemakkelijk schoon te houden zijn. Dit voordeel heb je trouwens vooral als je ze buiten gebruikt.

Kunststof harmonicadeuren hebben wat minder ‘karakter’ dan de houten of glazen variant. Daarbij zijn kunststof deuren relatief goedkoop in aanschaf en licht van gewicht. Kunststof harmonicadeuren zijn kwetsbaar en minder geschikt als je een huis vol kinderen hebt.

Harmonicadeuren in pvc

Harmonicadeuren in aluminium

Een aluminium vouwwand is niet in zijn geheel van aluminium gemaakt. Het gaat om aluminium profielen waarin glas is geplaatst. Deze harmonicadeuren worden vooral buiten toegepast, maar kunnen eventueel ook binnen geplaatst worden.

Aluminium harmonicadeuren geven je woning een moderne en strakke uitstraling. Deze deuren zijn licht van gewicht, waardoor je gemakkelijk open en dicht kunt schuiven. Door het lichte en sterke materiaal dat nauwelijks onderhoud nodig heeft, zijn deze harmonicadeuren het duurzaamst van allemaal.

Harmonicadeuren in aluminium

Hoe werkt een harmonicadeur?

In de meeste gevallen bestaat een vouwdeur uit 3 tot 7 delen. Als je de deur openschuift, rolt deze over een rail. Je kan een harmonicadeur in zijn geheel naar een kant schuiven, maar er zijn ook deuren waarbij je een deel naar links en een deel naar rechts kunt schuiven.

In vergelijking met een schuifdeur ontbreekt bij een plooideur een vast gedeelte. Hierdoor kun je dus vrijwel de hele deuropening benutten.

Vraag advies aan een vakman in jouw regio

Een voorbeeld

Ter illustratie: je kunt een harmonicadeur van vijf meter terugbrengen tot vijftig centimeter. Je kan een vouwdeur op verschillende manieren vastzetten

Harmonicadeuren binnen

Harmonicadeuren binnen zelf plaatsen of laten doen?

Om kosten te besparen, kan je een vouwdeur zelf plaatsen, maar in de praktijk doet men dit niet veel. Het plaatsen van een harmonicadeur is namelijk een behoorlijke, ingewikkelde en nauwkeurige klus, waarvoor je het beste een vakman kunt vragen.

Risico’s

De kans dat er iets misgaat bij het plaatsen, is er groot als je een harmonicadeur zelf gaat plaatsen. Dan zal de specialist er alsnog aan te pas moeten komen en heb je nog meer kosten. Een deurenspecialist kan een vouwwand snel en op de juiste manier plaatsen en je krijgt ook nog eens garantie op de plaatsing.

Harmonicadeuren: vergelijken loont

Er zijn relatief weinig aanbieders van harmonicadeuren op de markt. Daarom is het zeker verstandig om meerdere offertes te laten maken. Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes van verschillende vakmannen.

Door de offertes goed te bestuderen en naast elkaar te leggen, valt er vaak een behoorlijk prijsvoordeel te behalen. Deze kan soms zomaar oplopen naar 30 tot 40 %.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3*. Wanneer wens je de binnendeuren te laten plaatsen?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.