Harmonicadeuren

harmonicadeuren

Wil jij ook meer licht in huis en heb je liever geen openslaande deuren? Kies dan voor harmonicadeuren. Deze binnendeuren stralen een bepaalde exclusiviteit uit en je profiteert van een brede deuropening.

Genoeg redenen dus om voor deze deuren te kiezen. In dit artikel leggen we uit wat harmonicadeuren zijn, waar ze van gemaakt zijn, wat de voor- en de nadelen zijn en hoe de prijzen liggen.

Wat zijn harmonicadeuren?

harmonicadeuren buiten

Een harmonicadeur noem je ook wel vouwdeur of plooideur. Deze namen geven al aan dat je deze deur bestaat uit plooibare gedeelten (of panelen) die je in elkaar kan vouwen als een harmonica. Misschien zul je zeggen: ”Dat is toch hetzelfde als een schuifdeur?” Inderdaad lijkt deze er wel wat op, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen deze deuren.

Een schuifdeur zal altijd nog ruimte innemen in de deuropening als je deze openschuift. Bij een plooideur is deze ruimte veel kleiner. Je creëert dus een bredere deuropening.

De voordelen van harmonicadeuren

Laten we de voordelen van harmonicadeuren eens goed bekijken:

  • De deuropening is ook (bijna) helemaal te gebruiken, omdat je de vouwwand vrijwel helemaal open kunt schuiven.
  • Een plooideur kun je naar verschillende zijden openschuiven en is zeer gemakkelijk in gebruik.
  • Er zijn inmiddels verschillende materialen, soorten, maten en kleuren mogelijk. Of je nu een goedkope, een duurzame of een sterke deur wilt, het is allemaal mogelijk.
  • Met een harmonicadeur haal je een stukje exclusiviteit in huis en het zal je woning direct een luxere uitstraling geven. Deze deuren zijn een absoluut pluspunt voor de woning.
  • Door de exclusieve uitstraling verhoogt het aanzien van de woning.
  • Je kan met een harmonicadeur meerdere ruimtes tot een ruimte samenvoegen, waarbij iedere aparte ruimte toch zijn eigen privacy behoudt.

De nadelen van harmonicadeuren

Gelukkig heeft een vouwdeur niet veel nadelen. We noemen ze echter toch even, zodat je een goede afweging kan maken als je de aanschaf van een dergelijke deur overweegt.

  • De prijs van een harmonicadeur ligt meestal hoger dan die van een schuifdeur of openslaande binnendeur.
  • Harmonicadeuren zijn niet bij iedere deurenspecialist verkrijgbaar. Je zult er even naar op zoek moeten en eventueel een stuk voor reizen.
  • Er zijn veel mogelijkheden, maar door een toch relatief beperkt aanbod kunnen waarschijnlijk niet al je wensen uitgevoerd worden.
  • Bij onzorgvuldig gebruik kan het schuifsysteem beschadigd raken. Laat dus liever niet de (kleine) kinderen de vouwdeur open of dichtdoen.

Harmonicadeur: prijs

De prijs van een harmonicadeur begint bij 2500 euro en kan oplopen tot 6000 euro (inclusief btw). De plaatsingskosten liggen tussen 1500 tot 2500 euro.

Je kan harmonicadeuren zowel als binnen- als buitendeur gebruiken. De harmonica binnendeuren zijn gemiddeld iets goedkoper. Meestal kiest men voor een harmonicadeur vanwege zijn exclusieve en moderne uitstraling.

Maar als je hiervoor het budget niet hebt, dit niet belangrijk vindt of genoeg ruimte hebt, kan je natuurlijk ook kiezen voor een normale schuifdeur of openslaande deuren. Deze wegen alleen niet op tegen de ruimte die je wint en de strakke look van een plooideur.

Ben je benieuwd naar wat een harmonicadeur bij jou kost? Of wil je graag vergelijken met andere binnendeuren? Vraag dan een gratis offerte aan via onze vrijblijvende offertedienst.

Soorten harmonicadeuren

Er zijn verschillende soorten vouwdeuren die op hun beurt van verschillende materialen gemaakt zijn. We noemen hieronder de meest voorkomende:

Hout

Een houten harmonicadeur heeft als voordeel dat het bij vrijwel ieder interieur past. Of je nu een klassiek of juist een modern interieur hebt, er is altijd wel een houten deur bij te vinden. Houten deuren geven de woning eveneens een warme en natuurlijke uitstraling. Aan houten harmonicadeuren heb je in de regel wel wat meer onderhoud.

Glas

Bij een glazen harmonicadeur profiteer je van een optimale lichtinval. Daarnaast houd je, ook als de deur gesloten is, contact met de andere ruimte. Glazen harmonicadeuren hebben ook een prima isolerende waarde. Deze deuren vallen vaak wat duurder uit dan die van andere materialen, maar glas geeft je huis een prachtige en luxe uitstraling.

Kunststof

Bij kunststof harmonicadeuren heb je als voordeel dat je er nauwelijks tot geen onderhoud aan hebt en dat ze gemakkelijk schoon te houden zijn. Dit voordeel heb je trouwens vooral als je ze buiten gebruikt. Kunststof harmonicadeuren hebben wat minder ‘karakter’ dan de houten, of glazen variant. Daarbij zijn relatief goedkoop in aanschaf en licht van gewicht. Kunststof harmonicadeuren zijn kwetsbaar en minder geschikt als je een huis vol kinderen hebt.

Aluminium

Een aluminium vouwwand is niet in zijn geheel van aluminium gemaakt. Het gaat om aluminium profielen waarin glas is geplaatst. Deze harmonicadeuren worden vooral buiten toegepast, maar kunnen eventueel ook binnen geplaatst worden. Aluminium harmonicadeuren geven je woning een moderne en strakke uitstraling. Deze deuren zijn licht van gewicht, waardoor je gemakkelijk open en dicht kunt schuiven. Door het lichte en sterke materiaal dat nauwelijks onderhoud nodig heeft, zijn deze harmonicadeuren het duurzaamst van allemaal.

Hoe werkt een harmonicadeur?

In de meeste gevallen bestaat een vouwdeur uit drie tot zeven delen. Als je de deur openschuift, rolt deze over een rail. Je kan een harmonicadeur in zijn geheel naar een kant schuiven, maar er zijn ook deuren waarbij je een deel naar links en een deel naar rechts kunt schuiven. In vergelijking met een schuifdeur ontbreekt bij een plooideur een vast gedeelte. Hierdoor kun je dus vrijwel de hele deuropening benutten. Ter illustratie: je kunt een harmonicadeur van vijf meter terugbrengen tot vijftig centimeter. Je kan een vouwdeur op verschillende manieren vastzetten

Harmonicadeuren zelf plaatsen of laten doen?

Om kosten te besparen, kan je een vouwdeur zelf plaatsen, maar in de praktijk doet men dit niet veel. Het plaatsen van een harmonicadeur is namelijk een behoorlijke, ingewikkelde en nauwkeurige klus, waarvoor je het beste een vakman kunt vragen. De kans dat er iets misgaat bij het plaatsen, is er groot als je een harmonicadeur zelf gaat plaatsen. Dan zal de specialist er alsnog aan te pas moeten komen en heb je nog meer kosten. Een deurenspecialist kan een vouwwand snel en op de juiste manier plaatsen en je krijgt ook nog eens garantie op de plaatsing.

Harmonicadeuren: vergelijken loont.

Er zijn relatief weinig aanbieders van harmonicadeuren op de markt. Daarom is het zeker verstandig om meerdere offertes te laten maken (meestal is drie voldoende). Door de offertes goed te bestuderen en naast elkaar te leggen, valt er vaak een behoorlijk prijsvoordeel te behalen. Deze kan soms zomaar oplopen naar dertig tot veertig procent.

Een andere manier om de prijs te drukken, is dat je kiest voor standaarduitvoeringen en standaardmaten. Als de buurman bijvoorbeeld ook harmonicadeuren wil kopen, valt er vaak nog wel een korting te bedingen, omdat je meerdere deuren afneemt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type binnendeuren wenst u?

2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?

3*. Wanneer wens je de binnendeuren te laten plaatsen?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.