Eiken binnendeuren: mogelijkheden, prijs en gratis offertes

Eiken binnendeuren worden steeds populairder. Een landelijke inrichting is namelijk weer helemaal terug van weggeweest en ook in een strakkere woning misstaat hout niet. De authentieke uitstraling met nerven en knoesten geeft je woning direct een gezellige sfeer.

Ontvang GRATIS offertes en advies

eiken binnendeuren

Hoe eiken binnendeuren behandelen?

Eikenhout is een harde houtsoort. Het natuurproduct is afkomstig van loofbomen. Daardoor is deze soort een stuk duurzamer dan andere houtsoorten. Toch is eikenhout goed te behandelen.

Je kunt de eiken binnendeuren volledig laten aanpassen aan jouw interieur, door het hout een bepaald uiterlijk te geven. We noemen hier enkele oppervlaktebehandelingen die je zou kunnen toepassen:

1. Roken

Een specialist kan het hout laten roken in een speciale rookcabine. Daardoor wordt het patroon van de nerven van het hout beter zichtbaar, en krijgt het geheel een donkerdere kleur. Door de deur te roken ontstaat een ruig effect.

2. Oliën

Vormt geen laagje op het hout, maar dringt tot diep in de vezels door en beschermt het hout van binnenuit.

3. Lakken

Kies bijvoorbeeld voor een blanke lak, om zo een licht glanzende laag te hebben, die eenvoudig schoon te maken is. Je kan ook matte lak gebruiken om zo de deur een strakke uitstraling te geven. Je kunt deze behandeling door een specialist laten uitvoeren of zelf aan de slag gaan.

4. Trommelen

Trommelen is een manier waarmee een specialist op machinale wijze een verouderd effect creëert. Het hout krijgt hierdoor een nostalgische uitstraling.

Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf een verfje aanbrengen op de eiken binnendeuren. Met behulp van een sjabloon maak je er een mooi patroon in.

Door de talloze manieren om eiken binnendeuren te behandelen, past deze houtsoort in ieder type interieur. Heb je veel houten meubels? Kies dan voor eiken deuren met een landelijke stijl.

Heb je een strak designinterieur? Dan geeft een eiken deur met de juiste oppervlaktebehandeling een spannend contrast.

binnendeur prijs

Eiken binnendeuren prijs

Het is niet eenvoudig om een duidelijk antwoord op deze vraag te geven. De eiken binnendeuren prijs hangt sterk af van de karakteristieken waarvoor je gekozen hebt.

Zo zijn massief eiken binnendeuren een stuk duurder dan wanneer je voor eikenfineer opteert omdat het materiaal duurder is. Eiken binnendeuren met glas hebben ook een meerprijs, doordat het meer werk vergt.

Het is daarom een goed idee om van tevoren offertes op te vragen bij diverse leveranciers. Je kunt geheel kosteloos en zonder aankoopverplichting op deze pagina offertes aanvragen.

We geven hieronder enkele prijsindicaties van diverse typen eiken binnendeuren. Houd er rekening mee dat het hier om richtprijzen gaat.

Ontvang GRATIS offertes en vergelijk

Klampdeur prijs

AfmetingenPrijs
211,5 x 88 cm€ 444
239,5 x 113 cm€ 502
211,5 x 88 cm (met 6 raampjes)€ 581
239,5 x 113 cm (met 6 raampjes)€ 639

Paneeldeuren en stijldeuren prijs

AfmetingenPrijs
211,5 x 88 cm€ 686
239,5 x 113 cm€ 744

Designdeuren prijs

AfmetingenPrijs
211,5 x 88 cm€ 1.052
239,5 x 113 cm€ 1.149

Wat is prijs voor glas plaatsen?

Soort glasPrijs
Blank glas€ 345
Blank gehard glas€ 365
Gesatineerd glas€ 395

Eventuele accessoires

Tenslotte geven we je nog een prijsindicatie van de accessoires die je nodig hebt bij ieder type eiken deur. Voor een schoren diagonaal betaal je gemiddeld € 65 per jaar. Een slotgat- en voorplaatboring kost je gemiddeld € 27,50 en bij een opdekdeur € 75.

eikenhout

Welke soorten eikenhout bestaan er?

We maken een onderscheid tussen vier soorten eikenhout: Europees eiken, Japans eiken en Amerikaans eikenhout, dat we daarnaast ook opdelen in wit en rood eiken.

Binnen de meubelindustrie wordt voor binnendeuren doorgaans gebruik gemaakt van Europees eiken. Deze houtsoort is verkrijgbaar in diverse kleuren, structuren en met of zonder noesten.

Hoe worden eiken binnendeuren samengesteld?

De basis van klassieke eiken binnendeuren is een samenstelling van houten planken met een gelijke breedte. De planken worden aan elkaar bevestigd met lijm of spijkers. De hoeveelheid planken heeft een sterke invloed op de uiteindelijke uitstraling van de binnendeur.

Het is niet aangeraden om een deur van een groot stuk hout te maken, omdat hout een levend materiaal is dat vocht uit de lucht op kan nemen. Daardoor kan het kromtrekken.

Bij aan elkaar bevestigde planken loop je dit risico niet, omdat ze elkaar in balans houden. Bij binnendeuren van houtfineer loopt het oppervlak wel als een geheel door.

samenstelling eiken binnendeur

Welke deuren kunnen van eikenhout gemaakt worden?

1. Klampdeuren

Een klampdeur is een deur die samengesteld is uit verschillende delen hout. Op een aantal verticale planken worden twee horizontale delen gespijkerd.

Deze deuren hebben een echte oud-Hollandse uitstraling en geven je woning een landelijk karakter. Je ziet ze ook wel in boerderijen en schuren. Het vaakst kiest men voor een donker gesmeed deurbeslag en bijpassende scharnieren.

2. Paneeldeuren

Een paneeldeur bestaat eveneens uit verschillende planken, maar deze worden op een andere wijze aan elkaar bevestigd. Dit type deur wordt meestal gebruikt als buitendeur, maar brengt ook een luxueuze touch aan in je interieur.

Het geheel heeft een eenvoudigere en modernere uitstraling. Wel wordt hier vaak voor een karakteristiek donker gesmeed deurbeslag gekozen.

paneeldeur

3. Designdeuren

Een designdeur bestaat doorgaans uit verticale planken zonder horizontale bevestiging. Designdeuren zijn eenvoudiger naar smaak aan te passen.

Zo kun je hier bijvoorbeeld glas in verwerken. Bij dit type deur wordt meestal gekozen voor een modern deurbeslag van chroom. Doordat het hier om maatwerk gaat, is dit vaak duurder.

Vergelijk deuren en ontvang advies

Kan ik eiken binnendeuren met glas laten plaatsen?

Als je graag een rustieke eiken deur wilt, maar toch licht door de deur wilt laten schijnen en een optische ruimte wilt creëren, kun je glasdelen laten inbouwen. Bespreek van tevoren met je leverancier welke glasverdeling je wenst terug te zien.

Meestal wordt gekozen voor glazen delen met een vier-, zes- of achtvlaksverdeling. Daarnaast kun je kiezen of je blank gehard glas of gesatineerd mat glas wilt laten plaatsen. Sommige leveranciers kunnen zelfs glas-in-loodramen in de binnendeur maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

eiken binnendeur met glas

Hoe kan ik eiken binnendeuren lichter maken?

Als de vernislaag van de deur nog goed bevestigd is aan de deur, kun je eenvoudigweg een dekkende kleur verf of lak nemen en daar overheen schilderen. Een andere manier om het hout te laten oplichten, is het gebruik van een houtbleekmiddel. Volg de aanwijzingen die op het middel aangegeven staan.

Een laatste eenvoudige wijze om zelf je eiken binnendeuren lichter te maken, is door te schuren. Met ruw schuurpapier of een schuurmachine verwijder je de dikste laag van de planken.

Daarna behandel je het hout met schuurpapier met een fijnere korrel tot het oppervlak weer mooi glad is. Je hebt in een handomdraai een lichtere plank die je eventueel nog kunt nabehandelen met verf of lak.

fineer binnendeuren

Verschil massief, half en fineer eiken binnendeuren?

Massief hout betekent dat de deur volledig van hout gemaakt is. Het nadeel daarvan is dat natuurlijk hout onder invloed van de luchtvochtigheid krom kan trekken. Een ander minpunt van massieve deuren is het kleurverschil dat te zien is, doordat het geheel samengesteld wordt uit diverse planken van een boom.

Een half massieve deur van eikenhout is vaak een betere optie. Deze deuren zijn minder gevoelig voor vocht. De deur bestaat uit meerdere massieve latten die aan elkaar gelijmd worden en elkaar in balans houden. Een ander voordeel van half massieve eiken binnendeuren is dat ze egaler van kleur zijn dan massieve deuren.

Eikenfineer betekent dat er enkel een dun laagje eikenhout wordt bevestigd op een deur die gemaakt is van een andere (goedkopere) houtsoort. De toplaag is zo’n 0,6 tot 2 millimeter dik. Het voordeel van fineer eiken binnendeuren is dat het kostenbesparend is.

Het hoofdmateriaal is doorgaans goedkoper, terwijl het geheel er wel uitziet als duur eikenhout. Als basis wordt meestal gekozen voor triplex, multiplex of MDF. Eikenfineer kan even goed behandeld worden als massief eiken binnendeuren.

Eiken deuren installeren? Ontvang gratis offertes

Heb je interesse in een eiken binnendeur? Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van verschillende vakmannen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3*. Wanneer wens je de binnendeuren te laten plaatsen?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.