Taatsdeuren: prijzen, toepassingen & werking
We hebben ze allemaal wel eens geopend: taatsdeuren. We kennen ze vooral uit industriële en overheidsgebouwen. Je kunt ze openen door zowel te duwen of te trekken en ze vallen automatisch weer achter je dicht.
Tegenwoordig zien we ze steeds meer in de particuliere woningbouw. Een taatsdeur geeft een chique uitstraling aan je interieur en vormt een waar pronkstuk in je woning.
Ontvang GRATIS offertes en advies
Inhoudstafel
Wat is een taatsdeur?
Een taatsdeur is een deur zonder kozijn. Ze worden ook wel pivotdeuren genoemd. Om de deur open en dicht te doen, draait deze om een verticale as. De verticale as bevindt zich op enige centimeters afstand van de muur op de grond.
Doordat de deur vrij kan draaien, kan een taatsdeur naar beide kanten open en dicht worden gedaan (we noemen dit doordraaien). Bij een taatsdeur wordt altijd gebruik gemaakt van een vloerveer. Deze wordt zo afgesteld dat de taatsdeur automatisch weer dichtvalt na het openen.
Hoe werkt een taatsdeurscharnier?
De deur zelf is de blikvanger, maar het taatsdeurscharnier moet eigenlijk uit het zicht blijven. Daarom wordt een taatsdeurscharnier onzichtbaar in het deurpaneel verwerkt. Het taatsdeurscharnier wordt vervolgens onzichtbaar op de vloer gemonteerd met twee bouten.
Ook als je vloerverwarming hebt, kun je prima een taatsdeurscharnier bevestigen. Door dit handige taatsdeurscharnier gaat een taatsdeur vrijwel geruisloos open en dicht.
Je kunt de deur naar eigen wens laten draaien in hoeken van: 90, 180 of 360 graden (in dit laatste geval komt het scharnier niet aan de muurzijde, maar in het midden van de deuropening en creëer je het draaideureffect).
Toepassingen van taatsdeuren
Deze deuren worden meestal op maat gemaakt. Ze zijn er dan ook in veel formaten. Een taatsdeur aanschaffen en laten plaatsen brengt dan ook de nodige kosten met zich mee. Om deze reden zie je niet vaak huizen met in ieder vertrek een taatsdeur.
Ze worden vrijwel altijd gebruikt voor de vertrekken die het meest opvallen, zoals de hal en de entree naar de woonkamer. Je kunt een enkele taatsdeur plaatsen, maar een dubbele taatsdeur geeft een nog mooiere en chiquere uitstraling.
Om het allemaal nog mooier te maken, kun je ook voor de optie kiezen om zijlichten of bovenlichten van staal en glas te laten plaatsen.
Wat zijn de voordelen van taatsdeuren?
Deze deuren hebben veel voordelen. We zetten ze even voor je op een rijtje:
- Een taatsdeur valt automatisch weer dicht. Hierdoor blijven er nooit zomaar deuren openstaan, wat een koude tochtstroom veroorzaakt.
- De deur sluit door de afstelling van de vloerveer altijd met een vertraging. Je hebt dus nooit (kinder) vingers die bekneld raken.
- Een taatsdeur heeft geen slot. Dit komt het ontwerp en design ten goede.
- Er zijn geen kozijnen nodig om een taatsdeur te plaatsen. Hierdoor kan de taatsdeur zelf slanker worden uitgevoerd.
- Ze geven een stijlvol en chique karakter aan je interieur en daarbij passen ze in vrijwel ieder interieur.
- De deuren zorgen voor een goede akoestiek en dempen geluiden uit andere ruimten van de woning.
- Een taatsdeur zorgt voor een goede thermische isolatie. Dit scheelt weer in de stookkosten.
Wat zijn de nadelen van taatsdeuren?
Deze deuren hebben niet heel veel nadelen, maar toch is het goed om deze even op een rijtje te zetten.
- Een taatsdeur is relatief duur in aanschaf. Kijk elders in dit artikel voor prijzen van taatsdeuren.
- Het is niet altijd mogelijk om een goede afdichting van tocht en vocht te realiseren met een taatsdeur.
- Door hun gewicht en door de verticale as en de vloerveer, zijn ze moeilijk eigenhandig te monteren (meestal is bij de prijs de montage inbegrepen).
Stalen taatsdeuren
Stalen taatsdeuren rekenen we tot de categorie ‘stalen binnendeuren’. Iedere stalen taatsdeur is een stalen binnendeur, maar niet iedere stalen binnendeur is een taatsdeur. Gelukkig zijn stalen taatsdeuren niet helemaal van massief staal gemaakt. In dat geval hebben we het meer over lift- of kluisdeuren.
Stalen taatsdeuren komen vooral door hun tijdloze karakter in iedere interieurstijl tot hun recht. Stalen taatsdeuren zijn tegenwoordig dan ook helemaal hip en de absolute blikvanger van iedere woning.
Het onderhouden van stalen taatsdeuren
Stalen taatsdeuren hebben nauwelijks onderhoud nodig. Vanuit de fabriek worden stalen taatsdeuren namelijk voorzien van een poedercoating. Deze poedercoating zorgt voor de gewenste kleur (meestal wordt er trouwens voor zwart gekozen).
Het is dus niet nodig om stalen taatsdeuren zelf te lakken. Het enige wat je moet doen, is stalen taatsdeuren regelmatig wassen. Op deze manier gaan stalen taatsdeuren met gemak 50 jaar, of langer mee. Je hoeft ook niet bang te zijn voor roest, vervorming of scheurtjes.
Glazen taatsdeuren
Glazen taatsdeuren bestaan vooral uit veel glas: kleine ruitjes, maar ook grotere oppervlakken van doorzichtig of ondoorzichtig glas. De populaire keuzes zijn: helder en mat gezuurd (geëtst) glas. Deze glassoorten zijn beiden zeer onderhoudsvriendelijk.
Vind je dat je toch te veel inkijk hebt met al dat glas? Glazen taatsdeuren van gezuurd glas creëren wat meer privacy en laten nog steeds tachtig procent van het licht door.
Ook kun je je glazen taatsdeuren kiezen van speciale glassoorten zoals: gekleurd glas, gelaagd glas of glas- in- lood.
Taatsdeuren van andere materialen
Staal is verreweg het meest gebruikte materiaal om deze deuren van te maken. Toch kunnen ze ook van andere materialen gemaakt worden. Te denken valt aan: hout, aluminium en kunststof.
Een houten taatsdeur geeft eveneens een mooie uitstraling en karakter aan het interieur. Dergelijke deuren van kunststof en aluminium zie je niet zo vaak en worden weinig verkocht.
Taatsdeuren op maat gemaakt
Een taatsdeur wordt bijna altijd op maat gemaakt. Niet iedere deuropening heeft dezelfde maat en niet iedere deur is in alle maten verkrijgbaar. Je moet altijd rekening houden met de volgende factoren als je overweegt om ze aan te schaffen:
- De maten (hoogte, breedte) van de deuropening?
- Zijn de muren geschikt voor taatsdeurscharnieren?
- Wat voor glas wil je?
- Welke stijl vind je mooi en bij je huis passen?
Met al deze gegevens kan een leverancier aan de slag en levert hij je de deur op maat gemaakt en in de stijl die bij jouw woning past.
Factoren die de prijs van taatsdeuren beïnvloeden
We zullen je alvast waarschuwen: stalen taatsdeuren zijn niet zo goedkoop. Daar staat tegenover dat je een product voor het leven hebt met een prachtige uitstraling. Zoals gezegd zijn stalen taatsdeuren de absolute blikvanger van je woning. Factoren die de prijs beïnvloeden, zijn:
- Het materiaal: hout is bijvoorbeeld goedkoper dan staal.
- De mogelijkheden van de deuropening: op maat gemaakte deuren zijn duurder dan deuren met een standaardmaat.
- Neem je enkele of dubbele deuren (de laatste optie is ook dubbel zo duur).
- Zijn de deuren eenvoudig te plaatsen? Ofwel zijn de muren geschikt en sterk genoeg?
De hier genoemde prijzen zijn inclusief btw. Ook gaat het hier om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen.
Wat zijn de prijzen van taatsdeuren?
We kunnen hier nauwelijks nauwkeurige richtprijzen geven, omdat een taatsdeur eigenlijk altijd aangepast wordt aan de situatie ter plaatse. En deze situatie is bij iedereen weer anders. Daarom wordt een taatsdeur vrijwel altijd op maat gemaakt.
Een taatsdeur kost gemiddeld € 375 tot € 465. Als je een extra hoge deur wilt, die hoger is dan 201,5 centimeter, betaal je natuurlijk wat meer.
Voor taatsdeuren gemaakt van andere materialen is het lastig om een richtprijs te geven, omdat deze minder populair zijn. De meeste mensen gaan toch voor stalen taatsdeuren.
Voor de prijzen van taatsdeuren van hout, kunststof of aluminium kun je het beste advies inwinnen bij een vakman.
Vind de juiste vakman in jouw regio
Zelf plaatsen of laten doen?
Deze deuren (vooral de stalen) worden vrijwel altijd gemonteerd door de vakman. Het plaatsen van een taatsdeur is namelijk zeer specialistisch werk dat met meerdere mensen (denk alleen al aan het gewicht van een taatsdeur) moet worden uitgevoerd. De prijs van de montage is moeilijk te geven, omdat deze afhankelijk is van meerdere factoren:
- Het inmeten en installeren van de deur.
- Eventueel breekwerk dat nodig is.
- Het eventueel verwijderen van de oude deuren.
- Het uurtarief van de vakman.
Vergelijken van prijzen van taatsdeuren loont altijd
Het is raadzaam om offertes te laten maken van meerdere aanbieders. Vergelijk de offertes goed met elkaar. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit.
Een offerte aanvragen via deze website is altijd gratis en je hebt niet direct een aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s besparen.