Schuifdeuren

schuifdeuren

Wellicht denk je bij schuifdeuren aan industriële toepassingen of aan jaren dertig woningen. Inderdaad paste men in deze deuren in die settings veel toe. Echter, tegenwoordig komen ze ook veelvuldig voor in de moderne interieurs.

Een schuifdeur geeft je interieur een hele frisse en moderne uitstraling en het verbaast je welke mogelijkheden deze heeft qua inrichting. Ben je benieuwd wat een schuifdeur voor jouw interieur betekent? Lees dan snel verder.

Wat zijn schuifdeuren?

binnenshuis schuifdeur

Zoals de naam al aangeeft, open je een schuifdeur door deze opzij te schuiven. De deur beweeg je over een rail. Afhankelijk van het materiaal waar de deur van gemaakt is, bevindt de rail zich boven de deurpost of op de vloer. Schuifdeuren voor binnen zijn er in allerlei uitvoeringen, soorten en materialen. De deur zelf kan uit een massieve plaat bestaan, maar je kan ook een glazen schuifdeur nemen (zelfs glas in lood is mogelijk). De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos.

Hoe werkt een schuifdeur?

schuifdeuren binnen

Zoals gezegd beweegt een schuifdeur zich over een rail. Deze rail kan van allerlei materialen gemaakt zijn, zoals bijvoorbeeld hout, metaal of kunststof. Het is belangrijk het schuifdeursysteem van de binnendeur soepel en geluidloos werkt, zodat het weinig fysieke inspanning kost om de binnen schuifdeuren te openen of te sluiten. De rail loopt verder naast de deur en heeft een breedte die even groot is als de deur zelf. Hierdoor kan je de deur helemaal openschuiven, zodat je optimaal gebruik kan maken van de deuropening. Soms is het ook mogelijk om de schuifdeur in een holle wand te laten verdwijnen als hij geopend is.

Schuifdeuren: toepassingen

Schuifdeuren zie je meestal op plekken waar een openslaande deur teveel ruimte inneemt. Denk bijvoorbeeld aan keukens of badkamers in kleine ruimtes. Het is niet praktisch als je een openslaande deur open doet en je bijvoorbeeld meubilair moet verschuiven. In dat geval kan je beter een schuifdeur in de woonkamer nemen. Eveneens is een dergelijke deur heel handig om van twee vertrekken één ruimte te maken. Door de deur helemaal weg te schuiven, ontstaat er een grote ruimte, waarbij beide ruimten wel afzonderlijk hun privacy behouden. Altijd handig op verjaardagen of feestjes.

De voordelen van schuifdeuren

binnen schuifdeuren

Schuifdeuren bieden veel voordelen. Hieronder geven we de belangrijkste weer:

 • Je hoeft geen rekening te houden met de draaihoek van openslaande deuren, zodat je ruimte bespaart in de kamer.
 • Schuifdeuren bewegen licht, soepel en geluidloos, waardoor ze erg gebruiksvriendelijk zijn.
 • Een goede kwaliteit schuifdeur heeft een hoge duurzaamheid en gaat jarenlang mee.
 • Als er deuren tegen elkaar open staan, hoef je niet bang te zijn voor deuren die dicht knallen door de tochtstroom.
 • Er zijn huisdieren die openslaande deuren zelf kunnen openen. Met schuifdeuren met een gleuf als klink, heb je hier zeker geen last meer van.
 • Schuifdeuren stralen een bepaalde exclusiviteit en luxe uit en geven de woning een mooie look.
 • Schuifdeuren zijn erg handig, en eigenlijk onmisbaar, in kleine ruimtes.
 • Je kan schuifdeuren ook gebruiken om bijvoorbeeld een open kast waar witgoed in staat te ‘verbergen’.
 • Het assortiment schuifdeuren is enorm. Je kan ze in allerlei soorten, vormen, maten, materialen en kleuren krijgen.
 • Schuifdeuren kunnen meer gewicht dragen dan openslaande deuren, omdat ze aan een rail hangen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor massieven, klassieke schuifdeuren in de woonkamer.

De nadelen van schuifdeuren

binnen schuifdeur kostprijs

Mensen die erover nadenken om schuifdeuren voor binnen aan te schaffen, willen naast de voordelen ook graag de nadelen hiervan weten. Alleen zo kan je een weloverwogen keuze maken. Daarom geven we hieronder ook de nadelen weer:

 • De wand waar de deur naar toe beweegt, kan je niet gebruiken door er bijvoorbeeld een kast neer te zetten, of een lamp aan te hangen.
 • Schuifdeuren dempen geluiden meestal iets minder goed dan openslaande deuren.
 • Ook is de isolatie van schuifdeuren vaak slechter, omdat er altijd kieren blijven. Je kan een schuifdeur trouwens ook tochtvrij maken.
 • Als je een schuifdeur met een klink neemt, zul je deze nooit helemaal open kunnen schuiven.
 • Gemiddeld genomen is een binnendeur als schuifdeur duurder in aanschaf dan een openslaande deur.

Schuifdeuren: prijs

binnendeur schuifdeur

Het is lastig om een exacte prijs van een schuifdeur voor binnen te geven. Er zijn namelijk nogal wat factoren van invloed op de prijs. Het materiaal waar de deur van gemaakt is, speelt bijvoorbeeld een voorname rol. Een glazen schuifdeur is bijvoorbeeld behoorlijk duurder dan een deur van kunststof.
Ook het soort rail en het type deurgreep zijn bepalend voor de prijs. Je hebt al een schuifdeur in de woonkamer voor 400 euro en deze prijs kan oplopen tot 1500 euro of meer. Deze prijzen zijn inclusief btw en exclusief de kosten voor de montage. We hebben het hier over richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen.
Wil je toch graag een exacte prijs weten? Vraag dan gratis offertes aan via onze online service.

Waar zijn schuifdeuren van gemaakt?

Schuifdeuren voor binnen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. We bespreken de belangrijkste:

Hout

schuifdeur binnen

Een houten schuifdeur is nog altijd zeer populair en veel gekozen. Het voordeel van hout is dat het in vrijwel ieder interieur past. Of je nu een klassiek of modern interieur hebt, een houten schuifdeur past er altijd bij. Daarbij isoleert hout uitstekend, zodat het lekker warm in de ruimte blijft. Als je de kleur beu bent, kan je deze eenvoudig overschilderen.

Aluminium

Een aluminium schuifdeur geeft je woning een moderne en strakke uitstraling. Heb je een modern interieur? Dan past een aluminium deur hier prima bij. Aluminium is zeer duurzaam dus je hebt jarenlang plezier van deze deuren. Daarnaast is aluminium erg licht van gewicht en toch heel sterk. Deze schuifdeuren zijn wel duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld de houten uitvoering.

Glas

glazen schuifdeur binnen

Een glazen schuifdeur geeft veel mogelijkheden. Behalve standaard glas kan je ook kiezen voor melkglas, gekleurd glas of matglas. Met een glazen schuifdeur profiteer je in ieder geval van een grote lichtinval. Je kan kiezen voor een schuifdeur die helemaal uit glas bestaat, maar je hebt ook de mogelijkheid om een glazen schuifdeur te nemen met een omlijsting van bijvoorbeeld hout of aluminium.

Kunststof

Schuifdeuren van kunststof zijn licht van gewicht en kan je eenvoudig open en dichtdoen. Daarnaast hebben kunststof schuifdeuren weinig onderhoud nodig. Een deur van kunststof doet soms wat ‘goedkoop’ aan, wat ten koste gaat van de uitstraling.

Schuifdeuren zelf plaatsen

Voor een handige klusser is het zelf plaatsen van een schuifdeur in de woonkamer goed uit te voeren. Met een goede handleiding en eventueel een instructiefilmpje van internet lukt het meestal wel om een dergelijke deur zelf te plaatsen.
Als je geen handige klusser bent of het je gewoon aan tijd ontbreekt, is het verstandig om een vakman in te schakelen. Een vakman weet precies hoe hij een schuifdeur snel en op de juiste manier moet monteren. Daarbij geeft hij je ook garantie op de montage, zodat je bij eventuele onvolkomenheden op hem terug kan vallen.

Wil je graag weten hoeveel een vakman je kost? Via deze pagina kan je gratis en vrijblijvende offertes aanvragen van verschillende professionals. Zo kan je meteen prijzen vergelijken en meer vragen stellen.

Schuifdeuren: hoe kan je geld besparen?

soorten schuifdeuren

Het aanschaffen van schuifdeuren is niet iets wat je zomaar even doet. Zeker als je meerdere deuren wilt kopen, kan de prijs behoorlijk oplopen. Daarom is het heel verstandig om bij meerdere aanbieders offertes te laten maken.

Door deze offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed inzicht in de prijzen. Op deze manier kan je soms dertig tot veertig procent besparen op de aanschafkosten. Je kan vaak ook een fikse korting bedingen als je meteen meerdere schuifdeuren bestelt, of als je met meerdere mensen (bijvoorbeeld de buren) aan aankoop doet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type binnendeuren wenst u?

2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?

3*. Wanneer wens je de binnendeuren te laten plaatsen?

4. Bijkomende informatie

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.