Schuifdeuren binnen: prijs en mogelijkheden
Schuifdeuren geven je interieur een hele frisse en moderne uitstraling en het verbaast je welke mogelijkheden deze heeft qua inrichting. Ben je benieuwd wat een schuifdeur voor jouw interieur betekent? Lees dan snel verder.
Ontvang GRATIS offertes en advies
Inhoudstafel
Wat zijn schuifdeuren?
Zoals de naam al aangeeft, open je een schuifdeur door deze opzij te schuiven. De deur beweeg je over een rail. Afhankelijk van het materiaal waar de deur van gemaakt is, bevindt de rail zich boven de deurpost of op de vloer.
Schuifdeuren voor binnen zijn er in allerlei uitvoeringen, soorten en materialen. De deur zelf kan uit een massieve plaat bestaan, maar je kan ook glazen schuifdeuren nemen (zelfs glas in lood is mogelijk). De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos.
Hoe werkt een schuifdeur binnen?
Een schuifdeur beweegt zich over een rail. Deze rail kan van allerlei materialen gemaakt zijn, zoals bijvoorbeeld hout, metaal of kunststof.
Het is belangrijk het schuifdeursysteem van de binnendeur soepel en geluidloos werkt, zodat het weinig fysieke inspanning kost om de binnen schuifdeuren te openen of te sluiten.
De rail loopt verder naast de deur en heeft een breedte die even groot is als de deur zelf. Hierdoor kan je de deur helemaal openschuiven, zodat je optimaal gebruik kan maken van de deuropening. Soms is het ook mogelijk om de schuifdeur in een holle wand te laten verdwijnen als hij geopend is.
Schuifdeuren: toepassingen
Schuifdeuren zie je meestal op plekken waar een openslaande deur teveel ruimte inneemt. Denk bijvoorbeeld aan keukens of badkamers in kleine ruimtes. Het is niet praktisch als je een openslaande deur open doet en je bijvoorbeeld meubilair moet verschuiven.
In dat geval kan je beter een schuifdeur in de woonkamer nemen. Eveneens is een dergelijke deur heel handig om van twee vertrekken één ruimte te maken. Door de deur helemaal weg te schuiven, ontstaat er een grote ruimte, waarbij beide ruimten wel afzonderlijk hun privacy behouden. Altijd handig op verjaardagen of feestjes.
Wat zijn de verschillende schuifsystemen?
Het schuifsysteem van de schuifdeur is afhankelijk van het gewicht van de deur. Hieronder sommen we de verschillende soorten schuifsystemen op
Hangend schuifsysteem
Dit schuifdeursysteem komt het meeste voor. De rail wordt bovenop de deur geplaatst. Denk maar aan de schuifdeuren op boerderijen (mensen noemen het niet voor niets boeren schuifdeursystemen) . Het railsysteem hangt hier bijna altijd boven de deur.
Onzichtbaar schuifdeursysteem
Bij dit systeem worden de rails op de achterkant van de deur gemonteerd. De loopwielen en de plaat worden op de muur gezet en verwerkt in de wand of het verlaagd plafond. Daardoor is het schuifsysteem niet zichtbaar.
Onderlopend schuifdeursysteem
Hier lopen de rails over de vloer en worden de wielen in het deurpaneel gemonteerd. Bovenaan brengt de vakman een regel aan, die ervoor zorgt dat de deur op zijn plaats blijft.
Symmetrisch schuifdeursysteem
Dit systeem wordt enkel gebruikt bij dubbele schuifdeuren. Het werkt via een kabelomloopsysteem die de 2 deuren met elkaar verbindt. Als de ene deur beweegt, zal de andere automatisch ook bewegen.
Parallel schuifdeursysteem
Bij parallelle schuifdeuren worden 2 deuren naast elkaar in 2 rails geplaatst. De deuren zijn ook hier verbonden met een kabelsysteem, zodat de twee deuren simultaan bewegen. Je hebt hierdoor een groter gangpad.
De voordelen van schuifdeuren
Schuifdeuren bieden veel voordelen. Hieronder geven we de belangrijkste weer:
- Je hoeft geen rekening te houden met de draaihoek van openslaande deuren, zodat je ruimte bespaart in de kamer.
- Schuifdeuren bewegen licht, soepel en geluidloos, waardoor ze erg gebruiksvriendelijk zijn.
- Een goede kwaliteit schuifdeur heeft een hoge duurzaamheid en gaat jarenlang mee.
- Als er deuren tegen elkaar open staan, hoef je niet bang te zijn voor deuren die dicht knallen door de tochtstroom.
- Schuifdeuren stralen een bepaalde exclusiviteit en luxe uit en geven de woning een mooie look.
- Het assortiment schuifdeuren is enorm. Je kan ze in allerlei soorten, vormen, maten, materialen en kleuren krijgen.
De nadelen van schuifdeuren
Mensen die erover nadenken om schuifdeuren voor binnen aan te schaffen, willen naast de voordelen ook graag de nadelen hiervan weten. Alleen zo kan je een weloverwogen keuze maken. Daarom geven we hieronder ook de nadelen weer:
- De wand waar de deur naar toe beweegt, kan je niet gebruiken door er bijvoorbeeld een kast neer te zetten, of een lamp aan te hangen.
- Ook is de thermische en akoestische isolatie van schuifdeuren vaak slechter, omdat er altijd kieren blijven. Je kan een schuifdeur trouwens ook tochtvrij maken.
- Als je een schuifdeur met een klink neemt, zul je deze nooit helemaal open kunnen schuiven.
- Gemiddeld is een binnendeur als schuifdeur duurder in aanschaf dan een openslaande deur.
Schuifdeuren: prijs
Je hebt al een schuifdeur in de woonkamer voor 400 euro en deze prijs kan oplopen tot 1500 euro of meer. Deze prijzen zijn inclusief btw en exclusief de kosten voor de montage. We hebben het hier over richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen.
Het is lastig om een exacte prijs van een schuifdeur voor binnen te geven. Er zijn namelijk nogal wat factoren van invloed op de prijs. Het materiaal waar de deur van gemaakt is, speelt bijvoorbeeld een grote rol in de prijs.
Een glazen schuifdeur is bijvoorbeeld behoorlijk duurder dan een deur van kunststof. Ook het soort rail en het type deurgreep zijn bepalend voor de prijs.
Waar zijn schuifdeuren van gemaakt?
Schuifdeuren voor binnen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. We bespreken de belangrijkste:
Hout
Een houten schuifdeur is nog altijd zeer populair en veel gekozen. Het voordeel van houten schuifdeuren is dat het in vrijwel ieder interieur past. Of je nu een klassiek of modern interieur hebt, een houten schuifdeur past er altijd bij.
Daarbij isoleert hout uitstekend, zodat het lekker warm in de ruimte blijft. Als je de kleur beu bent, kan je deze eenvoudig overschilderen.
Aluminium
Een aluminium schuifdeur geeft je woning een moderne en strakke uitstraling. Heb je een modern interieur? Dan past een aluminium deur hier prima bij. Aluminium is zeer duurzaam, dus je hebt jarenlang plezier van deze deuren.
Daarnaast is aluminium erg licht van gewicht en toch heel sterk. Deze schuifdeuren zijn wel duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld de houten uitvoering.
Glas
Een glazen schuifdeur geeft veel mogelijkheden. Behalve standaard glas kan je ook kiezen voor melkglas, gekleurd glas of matglas. Met een glazen schuifdeur profiteer je in ieder geval van een grote lichtinval.
Je kan kiezen voor een schuifdeur die helemaal uit glas bestaat, maar je hebt ook de mogelijkheid om een glazen schuifdeur te nemen met een omlijsting van bijvoorbeeld hout of aluminium.
Kunststof
Schuifdeuren van kunststof zijn licht van gewicht en kan je eenvoudig open en dicht doen. Daarnaast hebben kunststof schuifdeuren weinig onderhoud nodig. Een deur van kunststof doet soms wat ‘goedkoop’ aan, wat ten koste gaat van de uitstraling.
Schuifdeuren zelf plaatsen
Voor een handige klusser is het zelf plaatsen van een schuifdeur in de woonkamer goed uit te voeren. Met een goede handleiding en eventueel een instructiefilmpje van internet lukt het meestal wel om een dergelijke deur zelf te plaatsen.
Als je geen handige klusser bent of het je gewoon aan tijd ontbreekt, is het verstandig om een vakman in te schakelen. Een vakman weet precies hoe hij een schuifdeur snel en op de juiste manier moet monteren. Daarbij geeft hij je ook garantie op de montage, zodat je bij eventuele onvolkomenheden op hem terug kan vallen.
Vind de juiste vakman in jouw regio
Schuifdeuren: hoe kan je geld besparen?
Het aanschaffen van schuifdeuren is niet iets wat je zomaar even doet. Zeker als je meerdere deuren wilt kopen, kan de prijs behoorlijk oplopen. Daarom is het heel verstandig om bij meerdere aanbieders offertes te laten maken.
Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes van verschillende vakmannen. Vergelijk prijzen en vind de beste optie.