Klapdeuren
Bij klapdeuren denk je misschien meteen aan spannende cowboyfilms, waar je ze altijd ziet als ingang van een saloon. Toch worden deze handige deuren ook vandaag de dag nog vaak toegepast. Je leest hier wat de voordelen ervan zijn, waar ze vaak worden gebruikt en welke keuzes je moet maken bij het kopen van deuren.
Inhoudstafel
Waar worden klapdeuren vaak toegepast?
Deze deuren zijn vooral makkelijk op plaatsen waar veel doorstroom van mensen is. Daarom worden klapdeuren in de horeca vaak toegepast.
Beeld je maar eens in dat je met een aantal borden op je arm loopt. Het is dan niet eenvoudig een gewone deur te openen. Door tegen de klapdeur aan te leunen gaat deze vanzelf open, en ook weer dicht.
Dit is ook een voordeel bij de toepassing in (openbare) toiletten. Je hoeft de deur dan niet met je handen aan te raken, wat voor extra hygiëne zorgt.
Deze karakteristieke oplossing kan ook in woonhuizen geplaatst worden om een unieke sfeer te creëren, bijvoorbeeld in een walk-in-closet of een kelder.
Wat zijn de voordelen van een klapdeur?
Het plaatsen van dubbele klapdeuren binnen biedt talloze voordelen.
Hygiënisch
De klapdeur misschien wel een van de meest hygiënische types binnendeuren. Je kunt deze deuren openen door er tegenaan te leunen met je billen of bijvoorbeeld je elleboog of je schouder. Daardoor komen er een stuk minder bacteriën op de klapdeur dan bij deuren met een klink.
Makkelijk door te lopen met de handen vol
Dat je de deur niet met je hand hoeft te openen, is ook een voordeel wanneer je eettafel zich niet in dezelfde ruimte als de keuken bevindt. Als je urenlang hebt staan kokkerellen voor je familie of vrienden, wil je natuurlijk niet dat je heerlijke gerechten op de grond vallen.
Dankzij een klapdeur loop je eenvoudig van de ene ruimte naar de andere, ook met je handen vol. Dit geldt natuurlijk ook voor andere ruimtes. Een klapdeur kan de ideale oplossing zijn voor een kelder of een opslagruimte als je met zware boodschappentassen binnen komt.
Oplossing voor mindervaliden
Ook voor mindervaliden bieden klapdeuren een uitkomst. Als je in een rolstoel zit, is het soms lastig manoeuvreren om bij een deurklink te kunnen geraken. Met een klapdeur rijd je zachtjes tegen de deur aan om verder te kunnen rijden.
Hulp bij huisdieren
Een vierde voordeel van klapdeuren is vooral van toepassing op mensen met huisdieren. Je kent het wel: je kat of hond kan niet beslissen in welke ruimte hij wil blijven, en net als je hem naar de gang hebt laten gaan, wil hij alweer terugkomen.
Het beestje begint aan de deur te krabben, of als hij handig is springt hij zelf op de deurklink om vervolgens de deur open te laten staan. Met een klapdeur kan jouw trouwe viervoeter zelf een duwtje tegen de deur geven en valt die daarna weer netjes toe. Als je voor een kortere deur kiest, kan je pluizenbol er gewoonweg onderdoor lopen.
Energiebesparend
Tot slot heeft een klapdeur een energie- en warmtebesparende werking. Door het snelle sluiten van de dubbele klapdeuren binnen huis, wordt de stroom van warmte of koelte naar een ander vertrek geminimaliseerd. Op voorwaarde dat ze helemaal dicht zijn, natuurlijk!
Wat zijn de nadelen van een klapdeur?
Er zijn maar weinig nadelen te noemen bij het plaatsen van dubbele klapdeuren binnen.
Kleine kinderen
Een klapdeur is misschien niet de beste keuze als je kleine kinderen hebt rondlopen in huis. Als je door de deur loopt en je hebt je kleintje niet gezien, dan kan het terugvallen van de deur aardig pijn doen.
Geen slot
Een ander nadeel van een klapdeur is dat deze doorgaans niet op slot kan. Je kunt natuurlijk wel een slot laten monteren om de deuren samen te houden, maar dit is natuurlijk niet net zo’n sterke beveiliging als een slot dat in een deurpost wordt geïnstalleerd. Binnenshuis heb je dit echter niet nodig.
Welke keuzes moet ik maken bij het kopen van klapdeuren?
Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van klapdeuren. Op die manier vind je een klapdeur die volledig bij jouw smaak en interieur past.
1. Materiaal
Oorspronkelijk werden klapdeuren natuurlijk van houten lamellen gemaakt. Maar deze typische uitvoering is verleden tijd! Je kunt nu ook deuren van kunststof verkrijgen of zelfs glas erin laten zetten. Het voordeel van een glazen inzet is dat de deur licht doorlaat.
Veelal wordt er toch voor houten klapdeuren voor binnen gekozen vanwege het karakteristieke uiterlijk van dat materiaal. Populaire soorten zijn steigerhout, populierenhout en esdoornhout die een modernere feeling geven dan het oranje- en roodgekleurde hout van vroeger. Het hout kan geverfd of gezand worden om het geheel een originele touch te geven.
Kunststof wordt vaker buiten gebruikt.
2. Karakteristieken
Beslis of je klapdeuren wilt die naar beide kanten kunnen openen, of dat je deuren wilt die slechts van 1 kant opengeduwd kunnen worden. Meestal wordt gekozen voor dubbele klapdeuren binnen huis vanwege het gemak ervan. Een klapdeur die maar naar één kant opent is vooral geschikt voor uitgangen.
Verder dien je een keuze te maken uit hele klapdeuren of halve klapdeuren. Voor halve deuren wordt vaak gekozen wanneer men van een grote ruimte liever twee vertrekken wil maken. De deuren delen de ruimte dan optisch in tweeën zonder ze daadwerkelijk van elkaar af te sluiten.
3. Afmetingen
De klapdeuren moeten precies passen in jouw deuropening. Wanneer je een prijsopgave opvraagt, kun je de afmetingen doorgeven. Vaak is het aangeraden dat de leverancier zelf de lengte en breedte komt opnemen zodat de klapdeuren op maat gemaakt worden. Bekijk bij het aanvragen van een offerte of deze service inbegrepen is.
4. Frame
Het frame, of ook wel de deurpost, waarin de klapdeuren bevestigd worden, kan naar wens gemaakt worden. Je kunt hierin decoratieve versieringen laten aanbrengen, of het geheel simpel houden waardoor de aandacht naar de deuren gaat.
Je kunt bij houten klapdeuren voor binnen een saloon-achtige beschildering maken. Dat wordt vaak gedaan bij klapdeuren in de horeca.
5. Hardware
De dubbelzijdige scharnieren voor klapdeuren zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Meestal kun je de kleur zelf kiezen uit onder andere zwart, bronskleurig, verchroomd of met satijnen afwerkingen. Afhankelijk van de gekozen scharnier kun je ook ruimte creëren tussen het frame en de deuren als dat visueel je voorkeur heeft.
Welke scharnieren moet ik kopen voor de klapdeuren?
Bij een klapdeur wordt doorgaans gebruik gemaakt van veerscharnieren. Deze scharnieren hebben twee draaipunten. Daardoor kan de deur van twee kanten openen en, zoals het woord het al aangeeft, even blijven klapperen.
Uiteindelijk blijft de deur dan in het midden stilstaan waardoor de deuropening weer afgesloten wordt. Een klapdeur kan dus nooit vanzelf open blijven staan.
Bij de aanschaf van scharnieren voor klapdeuren is het belangrijk om te weten hoe zwaar de deur is. Aan de hand daarvan kies je veerscharnieren die de juiste draagkracht hebben.
Als je liever wil dat de klapdeur maar naar een kant opengaat, bijvoorbeeld als je de deur bij de uitgang van een ruimte wil laten plaatsen, dan kies je voor scharnieren met een enkele werking.
Let op: als jouw deuren de gehele lengte van de deurpost beslaan, heb je een derde scharnier nodig voor het middenstuk van het frame. Daarmee wordt de constructie een stuk stabieler.
De meeste leveranciers zullen de benodigde scharnieren met de klapdeuren leveren. Vraag daarnaar bij het opmaken van een offerte.
Hoeveel kost het plaatsen van klapdeuren?
De kosten van klapdeuren liggen sterk uiteen en worden beïnvloed door de door jou gekozen karakteristieken.
Zo is een kant-en-klare deur natuurlijk goedkoper dan binnendeuren die op maat en naar wens gemaakt wordt. Traditionele halve houten klapdeuren voor binnen in saloon-stijl zijn normaal gezien goedkoper dan modernere deuren die de gehele lengte van de deurpost beslaan en in een sterke houten constructie bevestigd worden.
Bij het kopen van klapdeuren, kan het daarom handig zijn om van tevoren meerdere offertes aan te vragen. Op die manier kun je de verschillende leveranciers vergelijken. Via onderstaand formulier kun je gratis prijsoffertes opvragen voor binnendeuren zonder dat daar enige aankoopverplichting aan gelinkt is.