Schilderdeuren: info, mogelijkheden en prijzen

Schilderdeuren

Vind jij het ook zo fijn om precies de deur te kiezen die het beste bij jouw interieur past? Vaak is het zo dat als je hier naar op zoek gaat, je net niet de goede deur vindt. Er mankeert altijd wel iets aan.
Dit probleem is eenvoudig op te lossen door te kiezen voor een schilderdeur. Deze deur kan je zelf verven in welke uitvoering je maar wilt. Daarbij zijn ze ook nog eens in verschillende types, maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Er is een enorm ruim aanbod en assortiment op het dit gebied, dus het moet zeker lukken om een deur te kiezen die jij graag wilt.

Wat zijn schilderdeuren?

Zoals de naam al zegt, zijn schilderdeur deuren die je nog moet schilderen. Een andere benaming voor deze deuren, die je veel tegenkomt, is verfdeur. Deze deuren koop je onafgewerkt, er zit dus geen laklaag overheen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een houten deur. Deze koop je al helemaal afgewerkt. Je kan verfdeuren vervolgens in ieder gewenste kleur schilderen.

Tip: op het internet zijn hiervan zeer veel mooie voorbeelden te vinden. Schilderdeuren zijn er in verschillende soorten. Je kan een vlakke deur nemen, maar er zijn ook deuren met bijvoorbeeld groeven of panelen.

Schilderdeuren: soorten

Deze deuren kan je aanschaffen in drie verschillende soorten, welke we apart toe gaan lichten.

De honingraat schilderdeur

Deze deur heeft van binnen een kern die gemaakt is van karton of van hardboard. De twee buitenzijden zijn gemaakt van een bepaald soort vezelplaat, waarbij meestal gekozen wordt voor High Density Fibreboard (HDF). Aangezien de kern de vorm heeft van een honingraat, is deze deur hier naar genoemd. De voordelen van honingraatdeuren zijn dat ze relatief goedkoop in aanschaf en licht van gewicht zijn. Nadeel is dat ze een minder goede isolerende waarde hebben.

De tubespaan schilderdeur

Bij een tubespaandeur is de kern van de deur gemaakt van spaanderplaat en is voorzien van luchtkanalen. De buitenzijden zijn eveneens gemaakt van HDF of een andere vezelplaat. Het grote voordeel is dat deze deuren zeer goed isoleren. Daarnaast hebben ze de beste prijs- kwaliteitverhouding van alle soorten schilderdeuren. In vergelijking met een honingraatdeur is een tubespaandeur relatief duur, maar je krijgt er een kwalitatief goede deur voor terug.

De volspaan schilderdeur

Zoals de naam al zegt, bestaat de kern van een volspaandeur volledig uit spaanderplaat. Evenals de andere twee soorten zijn de buitenzijden gemaakt van vezelplaat. In principe heeft een volspaandeur de beste kwaliteit van de drie uitvoeringen. Een bijkomend voordeel van een volspaan deur is dat deze brandwerend werkt. Hij biedt dus ook nog een stuk veiligheid. Deze deuren zijn relatief zwaar van gewicht, maar met een goede kwaliteit scharnieren hoeft dit zeker geen nadeel te zijn. Wel een nadeel is de relatief hoge aanschafprijs van deze deuren.

Schilderdeuren: de voordelen

Schilderdeuren bieden veel voordelen. Hieronder geven we belangrijkste weer:

schilderdeur
  • Schilderdeuren zijn vrijwel altijd goedkoper in aanschaf dan afgewerkte of massieve deuren.
  • Je kan verfdeuren in ieder gewenste kleur verven. Als je na een aantal jaren de kleur beu bent, schilder je hem gewoon weer opnieuw.
  • Deze deuren zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Zo heb je naast de vlakke deuren ook uitvoeringen met motieven of met glas.
  • Verfdeuren zijn verkrijgbaar in alle gangbare maten. Daarbij kan je ze vaak ook nog inkorten aan de boven- en/ of aan de onderzijde.
  • Schilderdeuren koop je meestal in voorgelakte toestand. Je hoeft dus niet eerst een grondverflaag aan te brengen, maar je kan direct beginnen met lakken.
  • Voor de handige klusser zijn deze deuren relatief gemakkelijk te monteren.

Schilderdeuren: de nadelen

Als je overweegt om schilderdeuren aan te schaffen, wil je natuurlijk ook weten wat de nadelen zijn. Zo kan je een goede overweging maken of deze deuren ook iets voor jou zijn. Daarom geven we hier ook de nadelen weer.

  • Deze deuren hebben vaak een lagere isolatiewaarde (met name de honingraatdeuren).
  • De geluidsdemping van deze deuren is vaak ook iets minder dan bij afgewerkte of massieve deuren. 
  • Behalve schilderen, moet je verfdeuren verder afwerken en bijwerken (bijvoorbeeld nagelgaatjes opstoppen in deurlijsten).

Schilderdeuren: de prijzen

Een vlakke honingraat schilderdeur kost rond de 75 euro. Als je gaat voor de luxere uitvoeringen dan lopen prijzen op tot ongeveer 250 euro. Bij de tubespaandeuren beginnen de prijzen rond de 150 euro en lopen op tot ongeveer 300 euro (dit betaal je voor een uitvoering met glas). De volspaandeuren zijn het duurst. De prijzen hiervan liggen tussen 200 en 450 euro. Alle hier genoemde prijzen zijn inclusief btw en exclusief montage. We benadrukken dat we het hebben over richtprijzen. Het kan heel goed zijn dat de actuele prijzen anders liggen.
Wil je graag een offerte aanvragen? Dat kan helemaal gratis via deze pagina.

Hoe kies je een schilderdeur?

Een goede deur in de woning is heel belangrijk. Hij geeft bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van het interieur. Een deur maakt het interieur vaak net even af. Daarnaast is het ook belangrijk dat een deur een goede isolerende waarde heeft en voldoende geluiddempend werkt. Er zijn dus diverse zaken waar je goed op moet letten bij aanschaf van een schilderdeur. Ga bij het kiezen van een deur goed na wat je zelf belangrijk vindt. Op internet kan je vaak veel inspiratie en informatie opdoen, zodat je de verfdeur kiest die helemaal bij jou past.
Natuurlijk kan je ook de hulp inroepen van een professional. Voor een afspraak te maken met een vakman kan je dit formulier invullen.

Hoe verf je schilderdeuren?

Schilderdeuren verven is in principe geen moeilijk karwei, maar het is wel belangrijk dat je het op de juiste manier aanpakt. Daarom kan je het beste gebruik maken van een stappenplan. Hieronder geven we hier een voorbeeld van.

Stap 1: De voorbereiding

Bij bestaande deuren haal je deze uit de scharnieren en verwijdert het deurbeslag. Je kan de deur het beste plat neerleggen op schragen of iets dergelijks. Maak de deur stof- en vetvrij en schuur deze eventueel licht. Onderdelen die je niet schildert (de scharnieren bijvoorbeeld) plak je af met schilderstape.

Stap 2: De eerst laag verven

Begin met het schilderen van de zijkanten van de deuren. Je kan hiervoor zowel een rollertje als een verfborstel gebruiken. Als je dit gedaan hebt, ga je verder met de eerste zijde. Je begint in het midden van de deur te verven en werkt verticaal van onder naar boven. Vervolgens verf je nog eens diagonaal van onder naar boven. Als de zijde droog is, begin je met de tweede zijde. Deze schilder je op dezelfde manier.

Stap 3: De tweede laag verven

Pas als de verf helemaal droog is (controleer de droogtijd op het blik), kan je beginnen met de tweede laag. Als je klaar bent verwijder je de afplaktape voordat de verf helemaal droog is.

Stap 4: de afwerking

Als de verf droog is, hang je de deur in zijn hengsels. Ook al lijkt het alsof de verf helemaal droog is, toch is het verstandig om nog even een dagje te wachten met het monteren van sloten en klinken.

Schilderdeuren zelf verven en monteren of laten doen?

Een beetje handige en ervaren klusser zal in staat zijn om een verfdeur zelf te verven en te monteren. Als je geen handige klusser bent, of het ontbreekt je aan tijd, is het verstandig om een vakman in dienst te nemen. Een ervaren schilder, kan de deur ontzettend mooi schilderen en hij weet precies welke soort verf het best is voor de deuren die je gekozen hebt. Daarnaast is het monteren (bij nieuwe deuren) ook nog wel een lastige klus en hier kan je ook een specialist voor vragen. Je bent uiteraard iets duurder uit door de kosten die de vakman in rekening brengt, maar het resultaat is er ook naar.

Schilderdeuren kopen: hoe bespaar je geld?

Zeker bij de aanschaf van meerdere verfdeuren is het niet onverstandig om je te oriënteren bij meerdere aanbieders. Je kan al deze aanbieders (drie is meestal voldoende) vragen om een offerte op te stellen. Als je de offertes naast elkaar legt, krijg je een goed inzicht in de prijs- kwaliteitverhouding en weet je welke je het beste kan kiezen. Op deze manier kan je al snel veel euro’s besparen. Het voordeel kan soms zomaar oplopen tot dertig tot veertig procent.
Wil je meteen met meerdere vakmannen in contact komen? Vul dan dit formulier in en bekom drie of meer gratis offertes.