Houten deuren

houten deurenWaarschijnlijk het meest gebruikte materiaal om zowel binnendeuren als buitendeuren uit te maken is hout. Dit kan ofwel gedeeltelijk, ofwel volledig. Er zijn in principe twee soorten houten binnendeuren beschikbaar, namelijk de vlakke binnendeuren en de massief houten binnendeuren.

 

Een vlakke houten binnendeur is in feite slechts gedeeltelijk uit hout gemaakt. Het kader bestaat uit hout en de deur zelf bestaat meestal uit een soort karton, vezelplaat of kurkplaat met daarop een hardboard geplakt langs de beide zijden van de deur.
Dit hardboard kan fineer, laminaat en multiplex zijn, eventueel afgewerkt met lak of plamuur.

Een Massief houten deur is iets sterker, omdat de volledige constructie uit volwaardig hout is opgebouwd. Tussen de regels en stijlen van de deur zitten houten platen uit massieve houtsoorten.
In principe behoren tot deze massieve houtsoorten soorten hout, zoals eikenhout, beukenhout, grenen, dennenhout, esdoornhout, … Zelfs MDF of multpiplex wordt tegenwoordig tot de massieve houten deuren gerekend.

Voordelen houten deuren

  • moderne houten deurenHouten deuren zijn flexibel te bewerken; zowel voor klassieke als moderne interieurs.
  • Natuurlijk product met een natuurlijke uitstraling.
  • Houten deuren hebben een zeer lange levensduur en sterkte.
  • Een deur uit hout is sterk isolerend.
  • Indien je de deuren beu bent, hoef je ze niet meteen te vervangen. Overschilderen met een likje verf kan al wonderen doen!

Nadelen houten deuren

  • Een minpuntje aan houten deuren is dat er in de deuren kleine onregelmatigheden kunnen zitten door zijn natuurlijke afkomst. Denk maar aan kleurverschillen, vlekjes, scheurtjes, …
  • Hout moet je (af en toe) onderhouden. Denk daarbij aan lak, vernis of beits
  • Verkleuringen bij houten deuren kunnen optreden bij zonlicht.
  • Hout kan milieu onvriendelijk zijn, doordat het hout afkomstig is van verre landen, doordat het met bepaalde gevaarlijke producten is bewerkt of doordat het afkomstig is van illegale houtkap.
  • Mogelijk kan je last hebben van ongedierte.

 

Mogelijkheden houten deuren

klassieke houten binnendeurenEr zijn verschillende afwerkingsmogelijkheden waarvoor je kan opteren indien je opteert voor houten deuren. Hieronder een handig lijstje met de meest gebruikte afwerkingen op hout:

Verf
Vast en zeker de meest gebruikte mogelijkheid om je deur extra in de verf te zetten!
Hierbij wordt de deur simpelweg afgewerkt met een lakverf laagje.

Fineer
Een deur met een fineren afwerking is in feite een deur waarbij op de bekledingsplaat een dun laagje hout word geplakt.

Gefolieerde deuren
In plaats van een houten laagje, wordt dit keer een dunne folie op de bekledingsplaat geplakt.

High pressure Laminate deuren
Ook een vorm van deuren waarbij een laagje op de bekledingsplaat wordt geplakt. Dit keer gaat het om een sterke kunststof, namelijk laminaat. Deze ‘high pressure laminate’ (hogedruklaminaat) is zeer sterk en krasvast.

Houten deuren prijzen

Er zijn letterlijke honderden soorten houten deuren beschikbaar! Daardoor is het zeker niet makkelijk om een exact prijzenkaartje te geven aan houten deuren!
Voor de goedkoopste variant mag je rekenen op 90 euro per deur. Toch kunnen deze prijzen ook makkelijk oplopen tot 300, 400 of zelfs 500 euro per duur!
Het is natuurlijk helemaal aan jou, wat voor deur je wilt, welke sterkte je opteert, en welke houttekening jij mooi vindt.
Vergelijk prijzen door hier te kijken of door door de verschillende artikels heen te bladeren.

Om perfect te weten hoeveel het zou kosten om houten deuren bij jou te laten plaatsen, kan je altijd beroep doen op onze gratis en vrijblijvende offertedienst.