Een binnendeur van steigerhout

Tegenwoordig is steigerhout ontzettend populair als het gaat om het maken van (tuin) meubels. Maar ook steigerhouten binnendeuren mogen zich in toenemende populariteit verheugen. Op dit moment is het aanbod nog iets beperkt, maar de steigerhouten binnendeur is sterk in opkomst. Door zijn natuurlijke en robuuste uitstraling is een binnendeur van steigerhout een aanwinst voor iedere woning. In dit artikel kom je veel te weten over binnendeuren van steigerhout: hoe ze gemaakt worden, de voor- en de nadelen en uiteraard de prijzen.

Wat is steigerhout?

Steigerhout is geen aparte houtsoort, maar het is vurenhout dat niet geschaafd is. Vurenhout is afkomstig van naaldbomen uit Scandinavië. Het is een zachte, flexibele houtsoort dat weinig splintert. De naam steigerhout is afkomstig uit de bouw. Hier worden de vurenhouten planken gebruikt om op de steigers te leggen, zodat de bouwvakkers hierop kunnen staan als ze aan het werk zijn. Steigerhouten planken zijn twee tot vijf meter breed en hebben een dikte van ongeveer drie centimeter. Als de bouwwerkzaamheden afgerond zijn, worden de planken afgedankt of verbrand. Tegenwoordig worden ze juist weer hergebruikt in de meubelindustrie en dus ook om binnendeuren van te maken. Een steigerhouten binnendeur is dus ook nog eens een duurzaam product.

Waarom een steigerhouten binnendeur?

Het gebruik van steigerhout voor meubels of deuren wordt de laatste jaren steeds populairder. Steigerhout heeft een natuurlijke en robuuste uitstraling en veel mensen vinden dit leuk. Het geeft je het gevoel alsof je één bent met de natuur in je woning. Daarnaast heeft steigerhout een aantal prettige eigenschappen die het geschikt maakt om deuren van te maken. Doordat steigerhout gebruikt is in de bouw heeft het al een verkleuring ondergaan (het wordt steeds grijzer). Ook heeft het steigerhout al een soort van behandeling ondergaan, omdat het in weer en wind gebruikt is.

De voordelen van een steigerhouten binnendeur

Behalve de mooie, robuuste uitstraling hebben binnendeuren van steigerhout veel voordelen. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • Steigerhout is gebruikt in de bouw en is daarom doorleefd. Er hebben mensen overheen gelopen, er is materiaal opgezet en het is vervoerd. Steigerhout is daarom vaak voorzien van krassen en butsen. Een extra kras op de deur zal daarom ook niet opvallen. Een steigerhouten binnendeur hoef je dus niet extra voorzichtig te behandelen.
  • Steigerhout heeft lange tijd (minstens zeven maanden) buiten gebruikt in de bouw en is daarom voor het grootste gedeelte uitgewerkt (letterlijk en figuurlijk). Je hoeft dus niet bang te zijn dat een steigerhouten binnendeur gaat ‘werken’ en er scheuren of vervormingen optreden.
  • Steigerhout is gemakkelijk te bewerken. Het is eenvoudig op maat te maken en deurbeslag is simpel aan te brengen door de zachte houtstructuur.
  • Een binnendeur van steigerhout is gemakkelijk te onderhouden. Als je een steigerhouten binnendeur behandelt met een beits hoef je deze alleen maar af en toe te reinigen.
  • Een binnendeur van steigerhout is tijdloos. Als je een nieuwe binnendeur koopt, zal deze in de loop van de jaren slijten en gebruikerssporen vertonen. Een binnendeur van steigerhout zal er altijd hetzelfde uitzien, omdat het hout al gebruikt is. Een binnendeur van steigerhout wordt er in de loop van de jaren dan ook alleen maar mooier op.

De nadelen van een binnendeur van steigerhout

Binnendeuren van steigerhout hebben vanzelfsprekend ook nadelen. Ben je er nog niet helemaal uit of je een binnendeur van steigerhout wilt? Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en maak de juiste keuze.

  • Ondanks dat steigerhouten planken voor het grootste gedeelte zijn uitgewerkt, zal er altijd nog iets van werking optreden. Hierdoor kan het zijn dat de binnendeur enigszins hol of bol gaat trekken. Omdat de steigerhouten planken verlijmd zijn, valt het ‘werken’ meestal wel mee, maar helemaal voorkomen kun je het nooit.
  • Steigerhout is afkomstig van verschillende steigers en bouwlocaties. Hierdoor ontstaan er kleurverschillen. Als je een binnendeur van nieuw hout koopt, heb je dat niet. Sommige mensen vinden deze verschillen in kleurnuances juist mooi, anderen niet. In ieder geval is dit typerend voor een steigerhouten binnendeur.
  • De butsen, krassen en deukjes zijn ook typerend voor binnendeuren van steigerhout en ook hier moet je van houden. Daarbij is de ene binnendeur de andere niet. Met name als je online een steigerhouten binnendeur koopt, moet je even afwachten wat voor binnendeur krijgt. Als je deze in de winkel koopt, kun je zelf bekijken of je de mate van butsen en krassen vervelend vindt of niet.

Hoe worden binnendeuren van steigerhout gemaakt?

In principe zijn er twee types steigerhouten binnendeuren. Ten eerste is er de massief steigerhouten binnendeur. Deze binnendeur is volledig van steigerhout gemaakt. Daarnaast zijn er steigerhouten binnendeuren die opgebouwd worden uit een frame van houten stijlen en dorpels. Deze zijn aan elkaar verbonden door middel van een pen-gat-verbinding. Het houten frame wordt bekleed met strips van steigerhout. Dit garandeert dat je een rechte deur krijgt die minder ‘werkt’. Aangezien steigerhout best zwaar van gewicht is, is dit type binnendeur ook lichter dan een massieve steigerhouten binnendeur.

Welke soorten steigerhouten binnendeuren zijn er?

Ondanks dat steigerhout in grote mate gebruikt wordt voor de meubelindustrie, staat het gebruik van steigerhout voor binnendeuren nog in de kinderschoenen. Steigerhouten binnendeuren worden dan ook niet op grote schaal aangeboden. Op dit moment zijn er twee soorten binnendeuren van steigerhout: een vlakke deur en een schuifdeur. Binnendeuren met een profiel, paneeldeuren of deuren met glas van steigerhout zijn er (nog) niet. Vlakke deuren zijn, zoals de naam al zegt, geheel vlak en bestaan uit steigerhouten planken die met elkaar verlijmd zijn. Schuifdeuren van steigerhout zien er hetzelfde uit, maar deze draai je niet open, maar schuif je naar links of naar rechts om ze te openen.

Wat kost een binnendeur van steigerhout?

Er is nog geen massaal aanbod van binnendeuren van steigerhout. Je zult echt op zoek moeten naar een leverancier die deze aanbiedt. Het is allemaal nog een beetje zoeken als het gaat om binnendeuren van steigerhout. Daarnaast zijn er ook zelfstandigen die binnendeuren van steigerhout op bestelling maken. Het voordeel hiervan is dat je de binnendeur helemaal naar eigen wens kan laten samenstellen. Je kunt in ieder geval wel zeggen dat je met binnendeuren van steigerhout iets exclusiefs in je woning hebt. Over de prijzen valt dan ook weinig te zeggen op dit moment, want er is simpelweg te weinig aanbod. Naspeuringen op internet geven aan dat de prijzen van een binnendeur van steigerhout uiteenlopen van 150 tot 500 euro per stuk (inclusief btw). Je mag dan ook uitgaan van een gemiddelde prijs van 250 tot 300 euro per deur. Hier zijn de prijzen voor deurbeslag en het plaatsen niet bijgeteld.