Vouwdeuren: info, mogelijkheden en gratis prijsoffertes

Ben je toevallig aan het verbouwen of bouw je een nieuw huis? Denk er dan eens aan om vouwdeuren te nemen. Deze deuren zorgen namelijk voor een grotere deuropening en geven het interieur een luxueuze look. Daarnaast zorgen ze ook nog eens voor een betere lichtinval. In het verleden zag je dergelijke deuren meestal in de industrie, maar tegenwoordig worden ze steeds meer toegepast in woningen. In dit artikel kom je van alles te weten over vouwdeuren: wat het zijn, hoe ze werken, de voor- en nadelen en de prijzen.

Wat zijn vouwdeuren?

Zoals de naam al zegt, kan je deze deur vouwen. Andere benamingen voor een vouwdeur zijn: vouwwand, plooideur of harmonicadeur. In dit artikel gebruiken we de verschillende benamingen door elkaar heen. We hebben het dan over een flexibele deur die bestaat uit plooien of panelen (meestal drie tot zeven onderdelen) die je naar een zijde kan schuiven. Zo ontstaat er een brede opening en heb je niet of nauwelijks ruimteverlies. Ook word je niet beperkt in de ruimte, iets wat je met openslaande deuren wel hebt. Vouwdeuren zijn er in allerlei soorten, uitvoeringen en maten. Een deurenspecialist kan je hier veel informatie over geven.

Het verschil tussen een schuifdeur en vouwdeur

Veel mensen denken dat schuifdeuren en vouwdeuren precies hetzelfde zijn. Ze lijken inderdaad ook wel op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. Het belangrijkste verschil is dat een schuifdeur altijd een vast gedeelte heeft aan beide zijden. Een vouwwand heeft dat niet. Je kan deze bijna helemaal open schuiven, zodat je optimaal van de ruimte die de opening biedt, profiteert. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een vouwwand met een totale breedte van vijf meter terug te brengen naar nog geen vijftig centimeter.

Een vouwdeur of een openslaande deur?

Het verschil tussen een vouwdeur en een openslaande deur is natuurlijk niet moeilijk te raden: de ene schuift en de ander slaat open en dicht. Er is wel een verschil in de toepasbaarheid. Als je weinig ruimte in de kamer hebt en je moet steeds meubilair verschuiven, omdat er anders een deur tegenaan knalt, is het verstandiger om een harmonicadeur te nemen. Je wordt dan minder in je ruimte beperkt en je hoeft geen rekening meer te houden met de ruimte die een openslaande deur inneemt als hij geopend wordt.

Hoe werken vouwdeuren?

Harmonicadeuren zitten vast in een rail die de panelen geleiden. Op deze manier schuif je ze open en dicht. Het is belangrijk dat je een goede en degelijke rail kiest, want hier komt heel wat gewicht aan te hangen. Je kan een vouwdeuren in zijn geheel naar een zijde schuiven, maar er zijn ook types, waarbij je het ene gedeelte naar links en het andere naar rechts kan schuiven. Je kan deze deuren ook vastzetten (op ieder gewenste plek). Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden en deze verschillen per systeem.

De voordelen van een vouwdeur

Vouwdeuren hebben veel voordelen. We noemen hieronder de belangrijkste:

  • Vouwdeuren zijn in verschillende materialen verkrijgbaar, bijvoorbeeld hout, aluminium of kunststof. Ieder materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen, zodat je vrijwel altijd een deur vindt die bij je past.
  • Met een vouwdeur creëer je een grotere opening dan bijvoorbeeld bij schuifdeuren. Het voordeel hiervan is dat je meer ruimte en een grotere lichtinval hebt.
  • Harmonicadeuren geven je huis een exclusieve en luxueuze uitstraling. Bij een eventuele verkoop van de woning is dit zeker een pluspunt.
  • Het bedieningsgemak van een harmonicadeur is bijzonder hoog. De deur schuift geluidloos en gemakkelijk over de rail. Zonder noemenswaardig inspanning sluit en open je deze.
  • Vouwdeuren zijn bijzonder duurzaam en gaan vele jaren mee.
  • Met een vouwwand maak je eenvoudig van twee vertrekken een grote ruimte. Toch blijven beide vertrekken hun privacy houden.

De nadelen van een vouwdeur

Als je in overweging staat om een vouwwand te kopen, is het belangrijk dat je de voor- en de nadelen goed tegen elkaar afweegt. Om een compleet beeld te krijgen, noemen we daarom ook de belangrijkste nadelen:

  • Vouwdeuren zijn in vergelijking met openslaande deuren of schuifdeuren duurder qua aanschaf.
  • Ondanks dat harmonicadeuren steeds meer in populariteit toenemen, zijn de bedrijven die ze aanbieden (nog) niet heel talrijk. Hierdoor kan je in je keuze enigszins beperkt worden.
  • In het dagelijks gebruik is een vouwwand gevoeliger voor defecten dan openslaande deuren of schuifdeuren. Je moet er dus wel voorzichtig mee om kunnen gaan. Als je jonge kinderen in huis hebt, is het misschien verstandig om toch voor een schuifdeur of openslaande deur te kiezen.

Vouwdeuren: prijzen

Je kan vouwdeuren binnen en buiten gebruiken, maar in dit artikel richten we ons op vouwdeuren voor binnen. Deze zijn qua prijs vaak iets goedkoper dan die voor buiten. De prijs van dergelijke deuren is onder ander afhankelijk van de grootte: hoe meer panelen er gebruikt worden, hoe duurder hij wordt. Ook het materiaal speelt een belangrijke rol in de prijs: glas is bijvoorbeeld duurder dan hout. Als je hiervoor genoemde factoren meeneemt, mag je er vanuit gaan dat de prijs van een vouwdeur begint bij 500 euro en kan oplopen tot 7000 euro. Deze bedragen zijn inclusief btw en exclusief plaatsing.

Een vouwdeur (zelf) plaatsen?

Om kosten uit te sparen kan je een harmonicadeur ook zelf proberen te plaatsen. Dit wordt (gelukkig) niet veel gedaan, want de kans dat er iets misgaat, is bijzonder groot. Het plaatsen van een dergelijke deur is een precies en nauwkeurig karwei. Je moet echt verstand van zaken hebben, wil je deze deuren op de juiste manier plaatsen. Daarom kan je het beste een echte vakman vragen om de deuren voor je te monteren. De plaatsingskosten liggen gemiddeld tussen 750 en 2000 euro (inclusief btw, verplaatsingskosten en materiaalkosten). De deurenspecialist geeft bovendien garantie op de installatie, zodat je bij eventuele gebreken ook op hem terug kan vallen en dat is wel een veilig idee.

Via deze offertedienst kan je gratis offertes aanvragen voor het plaatsen van (eender welke soort) deuren. Offertes zijn altijd gratis en volledig vrijblijvend.

Waar is een vouwdeur van gemaakt?

Er zijn diverse materialen waar een vouwwand van gemaakt kan zijn. We noemen hier de meest voorkomende:

  • Kunststof

Aan een kunststof vouwdeur heb je weinig tot geen onderhoud: je hoeft hem alleen maar af en toe schoon te maken. De kunststof varianten zijn meestal niet massief en daarom een beetje kwetsbaar. Hierdoor zijn deze deuren minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen of huisdieren. De prijs van kunststof vouwdeuren is meestal iets gunstiger dan die van andere materialen.

  • Aluminium

Vouwdeuren van aluminium zijn licht van gewicht en toch sterk. Ze zijn gemakkelijk bedienbaar en bijzonder duurzaam. Van een aluminium vouwdeur heb je echt jarenlang plezier. Ze bestaan trouwens niet in zijn geheel uit aluminium. Het zijn aluminium profielen waar glas in is gezet.

  • Hout

Als je kiest voor houten vouwdeuren, kies je voor een degelijke vouwdeur met een natuurlijke en warme uitstraling. Het grote voordeel van hout is dat het bij vrijwel elk interieur past. Met houten vouwdeuren zit je dus altijd goed. Ze zijn wel wat meer onderhoudsgevoelig dan die van andere materialen.

  • Glas

Met een glazen vouwdeur haal je iets exclusiefs in huis. Deze deuren hebben een zeer stijlvolle uitstraling en zorgen ook nog eens voor extra lichtinval. Vouwdeuren van glas zijn in de regel wel duurder dan die van andere materialen, maar je krijgt er absoluut iets heel moois voor terug.

  • Staal

Met een stalen vouwdeur kies je voor duurzaamheid. Deze deuren zijn oersterk en gaan jaren mee. In het verleden zag je ze bijna alleen in de industrie, maar langzaam maar zeker zie je ze ook in woningen toegepast worden.

Vouwdeuren op maat maken

Als je een vouwdeur koopt met een standaardmaat (en uitvoering) ben je altijd goedkoper uit. Soms is het echter niet anders dan dat je vastzit aan een vouwdeur die op maat gemaakt is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er afwijkende maten in de ruimte zitten en deze ook niet aangepast kunnen worden. In zo’n geval kan een vakman een vouwdeur op maat maken. Dit is in prijs duurder, maar je hebt in ieder geval wel een deur die in de opening past.

Vouwdeur: ga voor de beste deal

Natuurlijk wil je exact weten wat een vouwdeur je gaat kosten. Hier kom je achter door een leverancier een offerte te laten maken. Het is verstandig om dit bij meerdere (minstens drie) aanbieders te doen. Door deze offertes te vergelijken, kom je er al snel achter bij welke leverancier je het beste een vouwdeur kan kopen. Deze manier van vergelijken levert soms zomaar een besparing op van dertig tot veertig procent op de aanschafprijs. Dat is altijd mooi meegenomen, of niet soms?

Ga via deze pagina naar onze gratis en vrijblijvende offertedienst.