Stompe deur

stompe deurenBij de zoektocht naar nieuwe deuren word je ongetwijfeld geconfronteerd met de termen ‘Stompe deur’ of ‘Opdekdeur‘. De verschillen zijn klein, maar toch belangrijk. Over een opdekdeur kon je hier al meer lezen, en op deze pagina verduidelijken we wat een stompe deur is.

Een stompe deur wordt meestal gebruikt bij buitendeuren omdat ze sterker zijn. Toch zijn er meer dan genoeg redenen om ook voor een stompe binnendeur te kiezen.

Alle verschillen tussen stompe en opdekdeuren zijn te vinden aan de zijkanten van de deuren, maar ook aan het kozijn.
Het is heel belangrijk dat jet het verschil goed snapt. Als het absoluut niet duidelijk wordt (of je twijfelt) dan kan je altijd hulp vragen aan je vakman.

Kenmerken stompe deur

Wanneer je een deur wilt aanschaffen zal je bijna altijd worden gevraagd in welk kozijn de deur moet worden geplaatst. Daar sta je dan, met je mond vol tanden. Als een vakman de deur komt plaatsen weet hij uiteraard onmiddellijk welk type deur het is, maar aangezien zelf een deur plaatsen niet heel moeilijk is zou het best kunnen dat je niet weet waarover het precies gaat.

In principe zijn er twee zaken waar je een stompe (of opdekdeur) aan kan herkennen:

Het kozijn, soms ook wel het frame of omlijsting genoemd. Bij stompe deuren is een kozijn veel dikker dan bij opdekdeuren. Dat komt omdat de deur zelf geen uitsparing heeft zoals bij de opdekdeur. Een stompe deur is immers veel dikker. Opdat de deur niet zou uitsteken is het kozijn breder, waardoor de deur mooi doorloopt.

De deur zelf is volledig rechthoekig en heeft geen kleine uitsparingen aan de zijkanten. Hierdoor is de deur pakken minder inbraakgevoelig. Bij dit systeem wordt gewerkt met gewone scharnieren.

Een nadeel ten opzichte van opdekdeuren is wel dat stompe deuren veel meer tocht doorlaten.

stompe deur werking