Paneeldeuren

paneeldeuren

Iedereen kent wel iemand met paneeldeuren in zijn huis. Deze deuren zijn tijdloos en populair sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Wist je dat deze deuren al gemaakt worden sinds de achttiende eeuw? Paneeldeuren zijn er in veel soorten en maten en je kunt ze in alle mogelijke kleuren verven. Een paneeldeur past dan ook bij ieders interieur. In dit artikel kom je veel te weten over paneeldeuren, bijvoorbeeld: hoe ze eruitzien, waar ze van gemaakt zijn en wat de prijzen van deze deuren zijn.

Wat zijn paneeldeuren?

paneeldeuren binnendeurenEen paneeldeur bestaat uit een stijl en regelwerk met daartussen een of meerdere panelen. Vroeger werden alle onderdelen, en dus ook de panelen, van massief hout gemaakt. Tegenwoordig zijn er ook deuren met triplex of kunststof panelen. Een paneeldeur kan helemaal dicht zijn, maar kan ook gecombineerd worden met glas. Paneeldeuren zijn tegenwoordig in verschillende stijlen (van antiek tot hypermodern) en alle mogelijke prijsklassen verkrijgbaar.

Waarom paneeldeuren nemen?

Paneeldeuren hebben door hun vlakverdeling en het dichte karakter een tijdloze uitstraling. De opkomst van de paneeldeur begon in de jaren dertig van de vorige eeuw. In die tijd bestond een paneeldeur meestal uit drie of meer vlakken. In de veertiger en vijftiger jaren waren deuren met één of twee vlakken populairder. Met de opkomst van kunststof deuren verdween de paneeldeur een beetje uit beeld. Tegenwoordig zijn deze deuren weer helemaal terug. Ook is er een levendige handel in authentieke paneeldeuren die vooral in oudere huizen geplaatst worden. Er zijn ook bedrijven die erin gespecialiseerd zijn om deze antieke deuren exact na te maken.

Waar zijn paneeldeuren van gemaakt?

multiplex paneeldeurenPaneeldeuren worden van verschillende materialen gemaakt. We zetten ze even op een rijtje:

 • Massief hout

Paneeldeuren werden in de jaren dertig uitsluitend van massief hout gemaakt. Houtsoorten die veel gebruikt worden, zijn vuren en grenen. Voordeel van massief hout is dat het kwalitatief zeer goed is en een prachtige natuurlijke uitstraling heeft. Deuren van massief hout kunnen heel goed op maat gemaakt worden en keer op keer weer worden bewerkt. Nadeel is dat hout ‘werkt’ en dat hierdoor de deuren niet altijd goed sluiten. Je hebt tevens kans op scheurtjes en barsten. Ook zijn deuren van massief hout relatief duur in aanschaf. Als enige, kunnen deuren van massief hout ook als buitendeur gebruikt worden.

 • Hardboard

Tegenwoordig worden paneeldeuren ook van hardboard (dat is plaatmateriaal van houtvezels) gemaakt. Bij een paneeldeur van hardboard bestaat de voor- en achterkant uit platen hardboard. Van binnen zijn de deuren hol of opgevuld met een zachtboard. Een paneeldeur van hardboard is goedkoop in aanschaf en kan niet heel goed op maat gemaakt worden. De kwaliteit van een deur van hardboard is ook niet heel geweldig. Deze deuren worden veel aangeboden in bouwmarkten.

 • MDF

MDF is een geperst board met een behoorlijke dichtheid. Het grote voordeel van MDF is dat het makkelijk bewerkbaar en daardoor eenvoudig op maat te maken is. Ook ‘werken’ deze deuren bijna niet. Paneeldeuren van MDF worden ook veel in bouwmarkten aangeboden, maar hebben een minder goedkope uitstraling dan deuren van hardboard.

Paneeldeuren met glas

Als we het hebben over paneeldeuren met glas dan bedoelen we dat deur voor de helft of meer dan de helft uit glas bestaat. Meestal zit er één paneel onderin de deur en het glas bevindt zich daarboven. De ruit kan eventueel uit meerdere vakken bestaan. Er kunnen diverse soorten glas worden toegepast, zoals: helder, gegraveerd, facet of geëtst mousseline glas. Ook glas- in- lood kan worden toegepast bij paneeldeuren met glas en het is zelfs mogelijk om deze deuren met veiligheidsglas aan te schaffen. Paneeldeuren met glas zorgen voor meer lichtinval en geven een prachtig ruimtelijk effect. Als je vindt dat het glas te veel inkijk geeft, kun je bijvoorbeeld kiezen voor mat glas. Het is belangrijk dat je een glassoort neemt die goed bij de paneeldeur en dus ook goed bij het interieur past.

Paneeldeuren op maat laten maken

paneeldeurNiet iedere deuropening heeft dezelfde maat en niet iedere paneeldeur is in alle maten verkrijgbaar. Vooral oudere woningen hebben meestal geen standaard deurmaten. Als je een afwijkende maat paneeldeur hebt, moet deze op maat gemaakt worden. In dit geval moet je over de volgende gegevens beschikken:

 • De maten (hoogte, breedte) en welke draairichting heeft de deur?
 • Moet er ook een slot op de deur?
 • Welke deurkruk moet er op de deur? Dit is zeer belangrijk om de paneeldeur de juiste uitstraling te geven.
 • Welke type scharnieren krijgt de deur?
 • Welke accessoires kies je? Denk hierbij aan een deurkozijn of deurbeslag.

Met al deze gegevens kan een leverancier aan de slag en levert hij je de deuren op maat gemaakt en in de stijl die het best bij jouw interieur past.

Prijzen van paneeldeuren

paneeldeurOm tot een goed vergelijk te komen wat een paneeldeur kost, kunnen we dit het beste per soort paneeldeur aangeven. We gaan uit van standaardmaten (een breedte tussen 63 en 93 centimeter en een hoogte tussen 201 en 230 centimeter. Voor op maat gemaakte deuren is niet zo goed een prijs te geven, omdat dit per situatie verschilt. Voor de prijzen van alle deuren geldt dat ze exclusief deurbeslag, deurklinken, scharnieren en montage zijn. De prijzen zijn inclusief btw. Ook gaat het hier om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

 • Paneeldeur van hardboard

Een simpele hardboard paneeldeur heb je al voor zeventig euro. Wil je een iets betere kwaliteit dan ben je ongeveer een bedrag tussen de honderd en honderdvijftig euro kwijt.

 • Paneeldeur van MDF

Paneeldeuren van MDF zitten in een hogere prijsklasse dan hardboard deuren. Voor een simpele paneeldeur van MDF ben je al snel tweehonderd euro kwijt. Wil je een goede kwaliteit paneeldeur van MDF? Deze deuren zitten qua prijs rond de driehonderd euro. Een MDF- paneeldeur met glas is nog zo’n honderd euro duurder.

 • Paneeldeur van massief hout

Een paneeldeur van massief hout heeft een uitstekende kwaliteit, maar is eveneens de duurste van de drie soorten deuren. Voor een binnendeur van massief hout, ben je al snel vier- tot vijfhonderd euro kwijt. De prijs van een paneeldeur van massief hout kan oplopen tot acht- tot negenhonderd euro. Paneeldeuren voor buiten (voor- of achterdeur) zijn er vanaf duizend euro.

 • Offerte voor binnendeuren aanvragen?

  Wil je graag gratis prijsoffertes krijgen voor binnendeuren? Vraag ze hier aan en ontvang ze zonder enige aankoopverplichting.

   Naam + Voornaam

   Straat + huisnummer

   Postcode

   Gemeente

   Email adres

   Telefoonnummer

   De persoonlijke gegevens die je deelt worden door Binnen-deur.be doorgestuurd naar externe bedrijven die jouw offerte zullen behandelen. Jouw persoonlijke gegevens zullen nooit voor andere doeleinden worden gebruikt. Wil je je aanvraag aanpassen, verwijderen of heb je vragen? Contacteer ons dan via offerte@binnen-deur.be. Lees hier meer over ons privacy beleid en onze gebruikersvoorwaarden.