Kunststof deuren

kunststof binnendeuren

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor binnendeuren van kunststof. In het verleden koos men hier vaak voor vanwege de goedkope aanschafprijs. Tegenwoordig kiest men voor kunststof binnendeur, omdat deze qua kwaliteit en uitvoering behoorlijk verbeterd zijn. Kunststof binnendeuren zijn er dan ook in allerlei soorten en maten. In dit artikel komen alle wetenswaardigheden over binnendeuren van kunststof aan bod: de uitvoeringen, de voor- en nadelen en de prijzen.

Waarvoor kiezen voor kunststof binnendeuren?

pvc-binnendeur

Kunststof binnendeuren werden in het verleden vooral gekocht vanwege het praktische element: ze waren goedkoop en onderhoudsarm. Daarbij deden deze binnendeuren ook gewoon wat ze moesten doen: een ruimte afsluiten en zorgen dat het niet tocht. Dat de kwaliteit ook wel eens te wensen overliet en dat ze maar in een beperkt aantal kleuren verkrijgbaar waren was ook niet bepaald uitnodigend.

De laatste jaren hebben kunststof binnendeuren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn tegenwoordig in diverse uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar. In plaats van een simpele en goedkope oplossing, is de huidige kunststof binnendeur sfeerbepalend voor het interieur.

Voordelen van kunststof binnendeuren

We hebben al een aantal voordelen van kunststof binnendeuren genoemd, zoals de vele uitvoeringen en soorten. Er zijn echter nog meer voordelen en die zetten we op een rijtje:

 • Kunststof binnendeuren zijn gemaakt van pvc: een licht materiaal, waardoor ze gemakkelijk open en dicht te doen zijn.
 • Pvc is een duurzaam materiaal dat vele jaren meegaat, voordat het versleten is.
 • Kunststof binnendeuren zijn onderhoudsarm en hoeven alleen maar een regelmatige schoonmaakbeurt.
 • Binnendeuren van kunststof zullen niet, zoals houten binnendeuren, kromtrekken of scheuren vertonen.
 • Het verschil tussen een houten en een kunststof binnendeur is tegenwoordig nauwelijks meer te zien.
 • Kunststof binnendeuren zijn nog steeds relatief goedkoop in aanschaf.
 • Kunststof binnendeuren isoleren uitstekend. Dit scheelt weer in de stookkosten en dus in de portemonnee.

Nadelen van kunststof binnendeuren

kunstof deuren

Natuurlijk hebben kunststof binnendeuren ook nadelen. We zetten ook deze even op een rijtje.

 • Ondanks dat kunststof binnendeuren relatief goedkoop zijn, moet je voor kunststof binnendeuren van goede tot zeer goede kwaliteit toch een behoorlijk bedrag betalen (lees hierover meer iets verderop in het artikel).
 • Het lichte materiaal (pvc) waarvan een kunststof binnendeur gemaakt is, kan ook een nadeel zijn. Als er een sterke tochtstroom in de woning ontstaat, doordat er deuren tegen elkaar open staan, kunnen ze hard dicht waaien wat schade tot gevolg kan hebben.
 • Ondanks dat binnendeuren van pvc zeer goed tegen vocht kunnen, zijn ze niet altijd geschikt voor badkamers. Te veel vocht kan ervoor zorgen dat er gebruikerssporen ontstaan.

Een kunststof binnendeur mag niet tochten

Let er bij een kunststof binnendeur altijd op dat ze niet tochten en goed isoleren. Kwalitatieve merken zullen een kunststof binnendeur leveren met een magneetsluiting aan de onderzijde. Deze zorgt ervoor dat er geen tocht langs de kieren van de binnendeur komt en dat mogelijke schade daardoor wordt vermeden.

Welke soorten kunststof binnendeuren zijn er?

De vlakke, gladde kunststof binnendeur, zoals we hem allemaal wel kennen, is nog steeds verkrijgbaar. Er zijn echter vele soorten kunststof binnendeuren bijgekomen.

Tegenwoordig zijn er ook binnendeuren met een houtnerf of met panelen verkrijgbaar. Je kunt ook kiezen voor kunststof binnendeuren die voor de helft, of een groot gedeelte, uit glas bestaan. Het is zelfs mogelijk om een kunststof binnendeur met glas in lood te kopen. Ook het aanbod van de types binnendeuren van kunststof is behoorlijk vergroot. Zo zijn er tegenwoordig dubbele of openslaande kunststof binnendeuren of harmonicadeuren. Tegenwoordig is er voor ieder interieur een passende kunststof binnendeur te vinden.

pvc binnendeurOp maat gemaakte kunststof binnendeuren

Als je in een ouder huis woont, komen de maten van deuropening niet altijd overeen met standaardmaten. In dat geval moeten de binnendeuren op maat gemaakt worden. Dit kan ook als je kiest voor kunststof binnendeuren. Uiteraard is dit duurder dan de aanschaf van een binnendeur met standaardmaten, maar het kan wel. Als je hiervoor kiest, kun je terecht bij een goede en erkende deurenleverancier. Je moet dan in ieder geval over de volgende gegevens beschikken:

 • De maten en draairichting van de deur(en).
 • Weten of je (eventueel) een slot op de deur(en) wilt.
 • Het soort deurkruk en deurbeslag. Dit is zeer belangrijk om de binnendeur de juiste uitstraling te geven.
 • Welke glassoort je eventueel in de deur wilt.

Met al deze gegevens kan een leverancier aan de slag en levert hij je de kunststof binnendeuren keurig op maat gemaakt en in de stijl die perfect bij jouw woning past.

Wat kosten kunststof binnendeuren?

binnendeuren kunststof

Kunststof binnendeuren zijn er in allerlei prijsklassen. De prijs van een binnendeur gaat meestal hand in hand met de kwaliteit. Bij een doe-het-zelfzaak zijn kunststof binnendeuren te koop vanaf honderd tot tweehonderd euro per stuk (inclusief btw). Je hebt dan een binnendeur van redelijke kwaliteit en je hebt niet heel veel keuze qua kleur. Ook zijn deze binnendeuren niet in speciale (afwijkende) maten verkrijgbaar.

Wil je een kunststof binnendeur van goede kwaliteit? Dan moet je bij de erkende vakman zijn. De prijzen voor deze binnendeuren beginnen bij 250 euro en lopen op tot duizend euro of meer. De prijs loopt op naar gelang de kwaliteit beter wordt, maar ook de uitvoering (kleur, panelen, glas of glas in lood enzovoort) van de binnendeur zorgt voor het verschil in prijs. Bij de erkende leverancier kun je ook op maat gemaakte binnendeuren bestellen. Een op maat gemaakte kunststof binnendeur heeft een meerprijs van vijftig tot honderd euro per deur.

Opmerking: de hier genoemde prijzen zijn inclusief btw, maar exclusief beslag, deurklinken en scharnieren en eventuele plaatsingskosten. Ook gaat het hier om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

Zelf plaatsen of laten doen?

Het lijkt op zich geen moeilijke klus: het zelf plaatsen van kunststof binnendeuren. Maar toch komt hier nog wel de nodige kennis en vakmanschap bij kijken.

Het goed kunnen plaatsen en afhangen van een deur is niet iets wat je zomaar even doet. Wees daarom verstandig en roep de hulp in van een vakman voor het plaatsen van de binnendeuren.

Als je meerdere deuren aan wilt schaffen, wordt er vaak een lagere prijs berekend. Een vakman zal ongeveer veertig euro per uur (exclusief BTW) in rekening brengen voor het plaatsen van de deuren en je bent verzekerd van een snelle en goede plaatsing. Vaak wordt er ook voor een bepaalde tijd garantie gegeven.

Vergelijk en bespaar

Als je de hele woning wilt voorzien van nieuwe kunststof binnendeuren van een goede kwaliteit, kan het zeker geen kwaad om offertes aan te vragen bij meerdere leveranciers (minstens drie). Door diverse offertes naast elkaar te leggen, kun je er zeker van zijn dat je behalve kiest voor deuren van een goede kwaliteit, ook kiest voor deuren waar een zo laag mogelijk prijskaartje aanhangt. Een objectieve vergelijking van diverse offertes kan zomaar een besparing opleveren van dertig tot veertig procent.

 • Offerte voor binnendeuren aanvragen?

  Wil je graag gratis prijsoffertes krijgen voor binnendeuren? Vraag ze hier aan en ontvang ze zonder enige aankoopverplichting.

   Naam + Voornaam

   Straat + huisnummer

   Postcode

   Gemeente

   Email adres

   Telefoonnummer

   De persoonlijke gegevens die je deelt worden door Binnen-deur.be doorgestuurd naar externe bedrijven die jouw offerte zullen behandelen. Jouw persoonlijke gegevens zullen nooit voor andere doeleinden worden gebruikt. Wil je je aanvraag aanpassen, verwijderen of heb je vragen? Contacteer ons dan via offerte@binnen-deur.be. Lees hier meer over ons privacy beleid en onze gebruikersvoorwaarden.