Eiken binnendeuren

eiken binnendeurenMet de opmars in populariteit aan landelijke woonstijlen, zijn eiken binnendeuren een belangrijk onderdeel van een landelijk interieur. Doordat eikenhout een natuurproduct is, zijn er structuur variaties te zien in elk plankdeel. De authentieke en natuurlijke uitstraling, wordt vormgegeven door de aanwezigheid van nerven en knoesten. Hierdoor geeft een eikenhouten deur een heel andere impressie dan een industrieel geproduceerde deur.

De deuren worden ambachtelijk en met de hand gemaakt, dit geeft een uniek en origineel uiterlijk. Industrieel geproduceerde deuren zijn vaak vlak en standaard in uitstraling. Het unieke, landelijke gevoel is niet zichtbaar bij dit soort houten deuren. Het eikenhout heeft vele combinatiemogelijkheden en methodes van afwerking. Dit maakt elke eiken binnendeur uniek, exclusief, en stijlvol. Kies jij voor een eiken binnendeur, dan is het ook goed te weten dat dit hout een erg goede isolerende werking heeft.

De duurzaamheid van eikenhout

Eikenhout - Eiken binnendeurenEikenhout is een sterke en harde houtsoort, maar wel een soort die goed bewerkbaar is.
Het is een hardhout soort, dat is hout afkomstig van loofbomen. De groei van loofbomen neemt langer in beslag dan die van naaldbomen, hierdoor geven ze ook kwalitatief harder hout dan naaldhout. Eikenhout, dus hardhout, heeft een hardheid en duurzaamheid die boven het gemiddelde ligt van andere houtsoorten. In grote lijnen, zijn er vier soorten eikenhout in de handel: dat zijn Europees eiken, Amerikaanse wit en rood eiken, en Japans eiken.

Het Europees eiken is de soort die wij gebruiken voor de meubelindustrie en de eiken binnendeuren en vloeren. Binnen Europa kent men ook een grote variatie aan kwaliteit in dit Europees eikenhout. Daarin wordt onderscheid gemaakt in bijvoorbeeld kleur, de structuur en de aanwezigheid van noesten of kwasten.

Een volwassen eikenboom kan een hoogte bereiken van zo’n 18 tot maximaal 45 meter. De stam kan groeien naar een diameter van 1,2 tot 1,8 meter. Een eikenboom kan een zeer hoge leeftijd bereiken van 400 jaar.

Hoe wordt een eiken binnendeur gemaakt?

eiken binnendeuren makenDe basis van een eiken binnendeur zijn een aantal aan elkaar gekoppelde planken van gelijke breedte. Dat zijn meestal vijf tot zeven verticale planken. Het aantal planken bepaalt sterk de uitstraling van de deur. De planken kunnen verbonden worden met elkaar, door een lijmverbinding of door een gespijkerde verbinding. De deur wordt dan één strak geheel, die zijn stabiliteit en vorm lang behoudt.

Als een deur zou bestaan uit één houtdeel van grote afmetingen, dan zou dit op den duur gaan kromtrekken. Hout leeft, het heeft de mogelijkheid om vocht uit de lucht op te nemen. Hierdoor gaat het hout werken en kraken en dus kromtrekken. Door houtdelen aan elkaar te lijmen, voorkom je dit effect. De werking van de ene plank doet de ander teniet, en houd zo het oppervlak van de deur recht.

Je zal zien dat de houtnerven van de delen om en om lopen. Alleen op die manier zal het hout in tegenovergestelde richting werken en het oppervlak recht houden. Zo herken je dus ook een massief eikenhouten binnendeur. Bij fineer binnendeuren is het oppervlak helemaal gelijk en doorlopend.

 

Welke deurstijlen zijn mogelijk in eikenhout?

eiken binnendeurEiken binnendeuren kunnen in diverse uitvoeringen gemaakt worden. Er zijn vier hoofdgroepen die wij kunnen vermelden:

 1. Klampdeuren
 2. Paneeldeuren
 3. Stijldeuren
 4. Designdeuren

Onder een klampdeur verstaan wij eigenlijk een samengestelde deur van houtdelen. Hier worden een aantal verticale houten delen samengesteld met twee of meer opgetimmerde horizontale delen. Dit optimmeren wordt ook wel klampen genoemd. Klampdeuren vinden hun oorsprong al in een eeuwenoude Hollandse traditie. De eerste eiken binnendeuren werden heel lang geleden al geklampt samengesteld. Deze uitvoering geeft dan ook een echt landelijk en nostalgisch karakter aan jouw interieur.

Paneeldeuren zijn in principe gelijk aan klampdeuren qua samenbouw, met dit verschil dat de houtdelen op een andere manier aan elkaar bevestigd worden. Stijldeuren zijn wat moderner in ontwerp. Je vindt in dit type deur meer eenvoud en symmetrie. In overleg met jouw leverancier, kan je kiezen uit diverse stijlen en ontwerpen voor een stijldeur.

Designdeuren zijn strak en luxe in ontwerp. Meestal vervalt het horizontale deel bij dit type deuren, en is de deur samengesteld uit lange verticale delen zonder omlijsting. Ook kan er glas in verwerkt worden naar jouw eigen voorkeur en ontwerp. Bij designdeuren kan je dus meer je persoonlijke inbreng geven voordat de deur gemaakt wordt.

Donker gesmeed deurbeslag en scharnieren vindt je meestal terug in de klamp- en paneeldeuren. De stijl- en designdeuren hebben meestal wat moderner deurbeslag, bijvoorbeeld van chroom.

Oppervlaktebehandelingen van eiken binnendeuren

Naast verschil in uitvoering, kunnen er ook verschillende oppervlaktebehandelingen zijn om een eiken binnendeur een bepaald uiterlijk te geven. Zo kan eikenhout naturel zijn, dat geeft de rustieke eiken impressie. Maar het hout kan ook gerookt of geolied worden, een mooi contrast wordt op die manier bereikt. Vele variaties zijn te verwezenlijken met het oppervalk van eikenhout, denk daarbij aan ruig, glad, bourgondisch, licht of donker. De deur kan altijd gelakt worden, waardoor het een strakke uitstraling krijgt. Andere toegepaste oppervlaktebehandelingen zijn: een patroon aanbrengen, verven, vernissen of zandstralen.

Glas en beslag voor eiken binnendeuren

eiken binnendeuren met glasWil jij graag wel wat licht en ruimte door de binnendeur laten schijnen? Dat kan altijd door een aantal glasdelen te laten inbouwen in de deur. Meestal zijn dit glazen delen van een 4, 6 of zelfs 8 vlaks verdeling. Wil jij de glasverdeling zelf bepalen? Dat kan uiteraard in de voorbespreking met jouw leverancier aangegeven worden. Het is afhankelijk van de deurafmetingen. Glas kan worden geplaatst in blank gehard, blank of gesatineerd mat glas. Er zijn zelfs speciale leveranciers die glas in lood kunnen verwerken in de binnendeur.

Deurbeslag

Niets geeft een mooier effect, dan jouw eiken binnendeur te voorzien van gesmeed, donker deurbeslag en scharnieren. Dit beslag wordt met de hand gesmeed, het geeft jouw deur een mooie zwarte en matte uitstraling. Het smeden van deurbeslag is een ambachtelijk en tijdloos vakmanschap.

Een greep uit het beschikbare assortiment in deurbeslag en scharnieren: deursloten, hengscharnieren, boeren klinkstellen, deurgrepen en deurgrendels.

Een massief eiken binnendeur of een eiken fineer deur?

eiken binnendeuren fineer massiefWij spreken van een eiken fineer deur, als er een hele dunne toplaag eikenhout wordt gelijmd op een andere houtsoort. Fineer staat voor de oppervlakte afwerking, niet voor het gebruikte hoofdmateriaal. Uiteraard is dit kostenbesparend, omdat je nu een deur krijgt die niet voor 100% eikenhout bestaat. Je krijgt echter wel de uitstraling van eikenhout op de deur, en dat is een voordeel voor een kleinere prijs. De eikenhouten toplaag, bestaat uit heel dun gestoken houtplakken van 0,6 tot 2,0 millimeter dik. De onderliggende basis houtsoort, ook wel draagplaat genoemd, kan zijn een goedkope soort zoals: triplex, multiplex of MDF.

Het lijmen van fineer geeft de deur alsnog een eikenhouten uitstraling, doordat de vlamtekening blijft behouden lijkt de deur van massief hout. Een fineer eiken deur is een uitstekende optie als je graag binnen een budget wilt blijven, maar toch graag het landelijke eikenhout wil terug zien in jouw woning.

Massief hout heeft een nadelige eigenschap om onder invloed van een wisselende luchtvochtigheid, scheef of krom te trekken. Fineer kan deze negatieve werking verminderen of soms volledig laten verdwijnen. Hoe komt dat? Omdat fineer ook in meerdere lagen kan worden gelijmd, net zoals bij multiplex. Als de achterkant van een gefineerd vlak tevens belijmd is met fineer van gelijke dikte, dan wordt het een zeer sterke en stabiele lijmverbinding die kromtrekken van het onderliggende houtmateriaal kan tegengaan.

Door de natuurlijke structuur van eikenhout, zijn diverse oppervlaktebewerkingen goed mogelijk. Ook bij fineer eiken deuren is dat een mogelijkheid. Door een oppervlaktebewerking kan de echtheid van het materiaal benadrukt worden. Tegenwoordig kan ook het oppervlak worden voorzien van 3D-effecten, hierdoor voelt het hout gepolijst of ruw aan.

Wat kost een eiken binnendeur?

eiken binnendeuren prijsVoor een indicatie van het prijsniveau van eiken binnendeuren, verwijzen wij naar onderstaande voorbeelden. Dit zijn richtprijzen exclusief glas en het plaatsen van glas. Wil je graag een offerte op maat? Vraag deze gratis en vrijblijvend aan op deze pagina.

Klampdeuren
211,5 x 88 centimeter: € 444,-
239,5 x 113 centimeter: € 502,-

Klampdeuren met 6 raampjes
211,5 x 88 centimeter: € 581,-
239,5 x 113 centimeter: € 639,-
Meerprijs glas en glas plaatsen
Blank glas: € 345,-
Blank gehard glas: € 365,-Gesatineerd glas: € 395,-

Paneeldeuren en stijldeuren
211,5 x 88 centimeter: € 686,-
239,5 x 113 centimeter: € 744,-

Designdeuren
211,5 x 88 centimeter: € 1052,-
239,5 x 113 centimeter: € 1149,-

Prijsindicatie accessories:
Schoren diagonaal – per paar: € 65,-
Slotgat- en voorplaatboring: € 27,50 Opdek: € 75,-

De keuze voor een eiken binnendeur zal jouw woning interieur aanzienlijk verbeteren. Neem vandaag nog contact met ons op voor een deskundig en persoonlijk advies.

 • Offerte voor binnendeuren aanvragen?

  Wil je graag gratis prijsoffertes krijgen voor binnendeuren? Vraag ze hier aan en ontvang ze zonder enige aankoopverplichting.

  Naam + Voornaam

  Straat + huisnummer

  Postcode

  Gemeente

  Email adres

  Telefoonnummer

  De persoonlijke gegevens die je deelt worden door Binnen-deur.be doorgestuurd naar externe bedrijven die jouw offerte zullen behandelen. Jouw persoonlijke gegevens zullen nooit voor andere doeleinden worden gebruikt. Wil je je aanvraag aanpassen, verwijderen of heb je vragen? Contacteer ons dan via offerte@binnen-deur.be. Lees hier meer over ons privacy beleid en onze gebruikersvoorwaarden.