Brandwerende deuren

brandwerende deuren

Als je je woning of een gebouw brandveilig wilt maken, is het een goed idee om brandwerende deuren te plaatsen. Brandwerende deuren (ook wel branddeuren of brandvertragende deuren genoemd) bieden een bepaalde weerstand tegen vuur. Hierdoor wordt een snelle verspreiding van vuur in een gebouw voorkomen. In dit artikel wordt antwoord gegeven op vragen als: waar moeten brandwerende deuren, branddeuren of brandvertragende deuren aan voldoen, welke soorten en typen brandwerende deuren zijn er en wat is de prijs van brandwerende deuren?

Wat zijn brandwerende deuren?

Brandwerende deuren, branddeuren of brandvertragende deuren hebben een bepaalde weerstand tegen inwerking van vuur. Hierdoor kunnen deze deuren het doorslaan van een brand op de plek van de deuropening een bepaalde tijd tegengaan. De bedoeling van brandwerende deuren is dat ze door het vertragen van het vuur ervoor zorgen dat er veilige vluchtwegen kunnen ontstaan.

Toepassingen van brandwerende deuren

Brandvertragende deuren kunnen op veel plekken worden toegepast. We noemen er enkele:

 • Technische ruimtes (laboratoria, motorruimten, testruimten)
 • Theaters en concertgebouwen
 • Bioscopen
 • Cafés, restaurants en discotheken
 • Sporthallen
 • Overheidsgebouwen
 • Kantoren en conferentieruimtes
 • Utiliteitsbouw

Natuurlijk kun je brandwerende deuren ook in je eigen woning plaatsen.

Aan welke eisen moeten brandwerende deuren voldoen?

deuren brandwerendAlle branddeuren moeten gekeurd zijn en worden hiervoor aan allerlei testen onderworpen. Brandwerende deuren worden (inclusief kozijnen) getest volgens een Europese methode. De norm van deze methode wordt EN 1634-1 genoemd. Men test de branddeuren op de volgende punten:

 • De thermische isolatie van brandwerende deuren.
 • De vlamdichtheid van de afdichtingen van het deurkozijn en de hulpstukken van de branddeuren, zoals: de scharnieren, sloten, rails en het aanslagprofiel.
 • Als de brandvertragende deur voorzien is van een doorschijnende plaat (bijvoorbeeld een glasplaat), moet deze ook gekeurd worden.

De Weerstand tegen Brand Doorslag.

Door de keuring worden brandwerende deuren, branddeuren of brandvertragende deuren geschikt verklaard voor een bepaalde tijd dat ze vuur tegen kunnen houden. Men hanteert hiervoor de eenheid WBD (Weerstand tegen Brand Doorslag). Als een brandvertragende deur een WBD heeft van dertig minuten, betekent dit dat deze deur het vuur maximaal dertig minuten kan tegenhouden of vertragen. De WBD is een veelvoud van dertig minuten, waarbij dertig of zestig minuten het meeste voorkomen, maar branddeuren met een WBD van negentig of honderdtwintig minuten zijn ook op de markt.

Zelf plaatsing en reparaties van brandwerende deuren uitvoeren?

Het plaatsen en repareren van brandwerende deuren, branddeuren of brandvertragende deuren moet volgens bepaalde regels gebeuren. Het plaatsen van brandwerende deuren mag dan ook uitsluitend uitgevoerd worden door een hierin gespecialiseerd bedrijf. Als de brandwerende deuren eenmaal geplaatst zijn, mag je hier zelf niet zomaar aanpassingen aan doen. Het kan namelijk zo zijn dat hierdoor bij een brand de brandvertragende werking verloren gaat. Als bij een brand blijkt dat er onjuiste aanpassingen aan de branddeuren zijn gedaan, is het mogelijk dat een verzekering niet uitbetaalt. Laat daarom reparaties altijd uitvoeren door hierin gespecialiseerde bedrijven. Zij kunnen een brandvertragende deur zodanig herstellen dat deze weer voldoet aan het testrapport.

De brandwerende binnendeur

Brandwerende deuren worden ook steeds meer in particuliere woningen gebruikt. Meestal zie je een brandwerende binnendeur bij de toegang naar een inpandige garage, maar ook in andere ruimten kan dit type binnendeur worden geplaatst. Een branddeur heeft meestal een vertraging van dertig of zestig minuten. Ook als je een bedrijf aan huis hebt (bijvoorbeeld een kantoor), kan een brandwerende binnendeur van grote waarde zijn. Als je kiest voor een brandvertragende binnendeur, moet je er rekening mee houden dat ook het kozijn brandwerend moet zijn.

De brandwerende schuifdeur

Een brandwerende schuifdeur is een binnendeur die als schuifdeur werkt. Deze brandwerende schuifdeur is meestal in, of naast, een muur weggewerkt en staat standaard altijd open. Een schuivende branddeur hangt aan een rail. Deze rail loopt schuin af richting de sluitrichting. Een brandvertragende schuifdeur wordt op zijn plaats gehouden door een magneet. Op het moment dat er brand uitbreekt (of als de stroom uitvalt), wordt de magneet ontgrendelt en schuift de brandwerende schuifdeur, onder invloed van zijn eigen gewicht, dicht.

Voor- en nadelen van de brandwerende schuifdeur

brandvertragende deuren

Het voordeel van een brandwerende schuifdeur is dat deze een groot oppervlak tegelijk af kan sluiten. Het is eveneens mogelijk om in de schuifdeur een loopdeur te maken. Deze kan dan gebruikt worden als vluchtroute, zodat mensen die in de ruimtes zijn waar de brand woedt hierdoor kunnen vluchten. Nadeel van een schuifdeur is dat deze behoorlijk zwaar is. De plek waar een brandwerende schuifdeur geplaatst wordt, moet dan ook aan bepaalde eisen voldoen om een goede werking van de brandvertragende schuifdeur te garanderen.

Factoren die de prijs een brandwerende binnendeur beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren van invloed op de prijs van een brandwerende binnendeur. We zetten ze even op een rijtje:

 • De afmetingen van de branddeur.
 • De duur in brandvertraging (WBD van 30 of 60 minuten) van de brandwerende binnendeur.
 • De uitvoering (bijvoorbeeld met glas of zonder glas) van de brandvertragende binnendeur.
 • Het type binnendeur: Met brandwerend kozijn of zonder brandwerend kozijn.

In ons prijsvoorbeeld gaan we uit van een vlakke brandwerende binnendeur met een afmeting van 83 centimeter breed en 211 centimeter hoog. We zullen zowel de prijs van de binnendeur met kozijn als zonder kozijn noemen. De genoemde prijzen zijn exclusief deurbeslag, andere accessoires en montage. De prijs van een brandwerende binnendeur is inclusief btw. Het gaat hier trouwens om richtprijzen. De actuele prijs van een brandwerende binnendeur kan anders liggen.

De prijs van een brandwerende binnendeur

 • De prijs van een losse brandwerende binnendeur met een vertraging van dertig minuten ligt rond de 150 euro. Dezelfde branddeuren, inclusief een brandwerend kozijn, kost minstens het dubbele en deze prijs kan oplopen tot zeker 400 euro.
 • De prijs van een losse brandwerende binnendeur met een vertraging van zestig minuten ligt rond de 250 euro. Dezelfde brandvertragende binnendeur, inclusief een brandwerend kozijn, kost minstens het dubbele en deze prijs kan oplopen tot zeker 600 euro.

Wil je graag een exacte prijs weten? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan via deze pagina.

De prijs van een brandwerende schuifdeur

brandvertragende deurenVoor een brandwerende schuifdeur is geen nauwkeurige richtprijs te geven, omdat een brandwerende schuifdeur eigenlijk altijd aangepast wordt aan de situatie ter plaatse. En deze situatie is bij iedereen weer anders. Daarom wordt een brandwerende schuifdeur vrijwel altijd op maat gemaakt. Ook moet de plek waar de brandwerende schuifdeur geplaatst wordt, in de meeste gevallen, geschikt gemaakt worden en dit brengt ook nog weer extra kosten met zich mee.
Ten slotte is het ook nog zo dat een brandwerende schuifdeur in allerlei soorten en uitvoeringen verkrijgbaar is, die ieder ook weer een eigen prijs hebben. Een brandwerende schuifdeur wordt in de particuliere woningbouw dan ook nauwelijks toegepast. Een brandwerende schuifdeur wordt meestal geplaatst in gebouwen als een ziekenhuis, of een laboratorium.

Benieuwd? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan.

 

 • Offerte voor binnendeuren aanvragen?

  Wil je graag gratis prijsoffertes krijgen voor binnendeuren? Vraag ze hier aan en ontvang ze zonder enige aankoopverplichting.

  Naam + Voornaam

  Straat + huisnummer

  Postcode

  Gemeente

  Email adres

  Telefoonnummer

  Door verder te gaan ga je akkoord met onze algemene voorwaarden