Brandwerende deuren

brandwerende deurenZoals de naam van dit type deur al duidelijk weggeeft, is een brandwerende deur een deur die bestand is tegen brand.
Meestal worden deze types van deuren gebruikt in openbare gebouwen, technische gebouwen en kantoren, maar tegenwoordig worden deze deuren ook vaak als een extra maatregel gebruikt bij privé-woningen. Ze worden als extra maatregel gebruikt om dit bepaalde deel van het huis/gebouw volledig af te sluiten van de mogelijke vuurhaard.

Een brandwerende deur wordt meestal in twee soorten aangeboden, afhankelijk van de tijd. Een brandwerende deur is immers niet oneindig bruikbaar!
De twee meest voorkomende brandwerende deuren zijn de 30 minuten en 60 minuten deuren.
Een brandvertragende deur is zwaarder en soms iets dikker dan een gewone deur. Doch is het gewicht, door allerlei technieken, reeds sterk vermindert.

Voorschriften brandvertragende deuren

brandvertragende deurenBrandwerende deuren moeten ook voldoen aan bepaalde voorschriften en krijgen daarom een bepaald label toegewezen.
In België is dit het BENOR-ATG label.
Indien dit certificaat werd gegeven, is de deur brandvertragend en kwalitatief gebleken.

Het BENOR-ATG-label wordt aangebracht aan de scharnierzijde van de deur.

Opbouw brandvertragende deuren

De kern van een brandwerende deur is opgebouwd uit spaanplaat. De deurvlakken worden vervolgens bekleed met een -meestal- houtvezelplaat. In de gleuf die overblijft wordt een speciaal schuim gespoten, die uitzet bij brand en alle mogelijke kiertjes vervolgens afschermd.

Prijzen brandwerende deuren

Brandwerende deuren hoeven geen ongelooflijk duur prijskaartje te hebben!
Voor de goedkopere -en kwalitatieve!- deuren van 30 minuten, betaal je minimaal 120 euro. Sterkere, mooiere en langdurige deuren vind je natuurlijk ook terug in een hoger prijssegment. Voor deze duurdere deuren betaal je zeker 600,00 euro.